Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Megszigorították a fegyvertartás szabályait Connecticutban

Megszigorították a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat Connecticut államban, amelynek Newtown nevű városában egy férfi decemberben 27 embert - köztük 20 kisiskolást - gyilkolt meg.
A Dannel Malloy kormányzó által csütörtökön aláírt törvény szakértők szerint a legszigorúbb és a legátfogóbb ilyen jogszabály az országban, amely a fegyvervásárlók személyi hátterének kötelező ellenőrzése mellett betiltja több mint száz - "katonai tulajdonságokkal rendelkező" - félautomata lőfegyvertípus, valamint a tíz tölténynél nagyobb kapacitású lőszertárak és a páncéltörő árusítását is.

A CNN szerint New York és Colorado után Connecticut a harmadik állam, amelyben a newtowni tragédiát követően szigorították a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, s a példát hamarosan Maryland is követi.

Mindemellett azonban a newtowni vérengzés óta több az olyan állam, ahol enyhítettek a fegyvertartás szabályain, s kevesebb, ahol szigorítottak rajtuk - írta csütörtöki számában, még a connecticuti szabályozást megelőzően megjelent összefoglalójában a The Wall Street Journal. A lap szerint idén eddig öt államban összesen hét olyan törvényt fogadtak el, amelyek megszigorítják a fegyverbirtoklás szabályait, 10 államban pedig 17 olyan új jogszabály született, amelyek enyhítenek azokon.

Alabamában például eltörölték azt a tilalmat, amelynek értelmében a templomokban és a főiskolákon nem volt szabad fegyvert viselni. Dél-Dakotában engedélyezték az iskolai tanárok felfegyverzését. Tennessee államban az alkalmazottak a gépkocsijukban akkor is vihetnek be fegyvereket a munkahelyükre, ha azt a munkaadójuk ellenzi.

A lap szerint mindez arra utal, hogy a fegyvertartásra vonatkozó törvények fellazulásának tendenciája az után sem változott számottevően, hogy Barack Obama elnök a newtowni tragédiát követően megfogadta: hivatalának "teljes erejét" latba veti majd a szigorítás érdekében. Az elnök szerdán Denverben elmondott beszédében rámutatott, hogy a connecticuti vérengzést követően országszerte több mint kétezer amerikai vesztette életét fegyveres erőszakcselekmény következtében.

A szigorítás ügye az amerikai kongresszusban is elakadt. A demokrata többségű szövetségi szenátusban, amely hamarosan szavaz majd a fegyvervásárlók "háttérellenőrzésének" általánossá tételéről, nem egyértelmű, hogy a törvényjavaslat megkapja-e a jóváhagyáshoz szükséges 60 szavazatot. A tervezet sorsa a republikánus többségű képviselőházban még inkább kétséges, pedig az már nem tartalmazza a félautomata fegyverekre és a nagy kapacitású tölténytárakra vonatkozó tilalmat.

Az ügyben folytatott országos vita hevességére jellemző, hogy a The Wall Street Journal szerint az 50 amerikai államban az idén eddig több mint 500 törvénytervezetet nyújtottak be, pro és kontra. Szigorító indítványok eddig hat, enyhítő javaslatok pedig 15 államban jutottak el a kormányzói hivatalokig.

A lap rámutatott: a fegyvertartásra vonatkozó előírások enyhítéséhez nagyban hozzájárult az, hogy a republikánusoknak 30 kormányzójuk van, s az államok többségében ők ellenőrzik a helyi törvényhozást is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legnaposabb márciust élhette át Izland

Összesen 163 napos órának örülhettek márciusban Izlandon, ez az ilyenkor szokásosnál mintegy 50… Tovább olvasom