Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Megszorítások miatt sztrájkolnak a közalkalmazottak

Sztrájkolnak a portugál közalkalmazottak pénteken, a kórházak, iskolák és társadalombiztosítási központok tevékenységét erősen megzavarta az egynapos munkabeszüntetés, amelyet a két legnagyobb szakszervezet hirdetett meg, tiltakozásul a bércsökkentés és a munkaidő növelése miatt.
"35 órás munkahetet mindenkinek, béremelést, nem elbocsátásokat!" - áll a lisszaboni kórházak kerítéseire kifüggesztett transzparenseken. Számos iskolában a bejárat fölé a "Sztrájk miatt zárva" feliratot függesztették ki.

A négy éve elindított gazdasági megszorítások részeként a portugál parlament tavaly fogadta el azt a törvényt, amelynek alapján 3,5 százaléktól 10 százalékig terjedő mértékben csökkentik a havi 1500 eurónál többet kereső köztisztviselők munkabérét.

Az idén ősszel esedékes parlamenti választások közeledtével a kormány finomította a bércsökkentési programot, így idén már 20 százalék erejéig, a következő öt évben pedig fokozatosan teljes egészében visszaadnák a tavalyi csökkentéssel elvett pénzeket.

A közalkalmazottak legnagyobb szakszervezetei, a kommunista párthoz közelálló CGTP és a szocialistákhoz kötődő UGT azonban elégtelennek minősítette a kormány javaslatát, tekintettel arra, hogy 2013 végén 35 óráról 40 órára emelték a heti munkaidőt, a nyugdíjakat pedig 10 százalékkal csökkentették.

A 2011 májusában indított megszorító gazdaságpolitika keretében a kormány több mint 10 százalékkal, 71 ezerrel, 655 600-ra csökkentette a közalkalmazottak számát.

Fizetőképességének megőrzése érdekében Portugália 2011 tavaszán 78 milliárd euró hitelt kapott az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól, cserébe pedig kemény gazdasági megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A következő három évben közel 6 százalékkal zsugorodott a GDP: 2011-ben 1,8 százalékkal, 2012-ben 3,3 százalékkal, 2013-ban pedig 1,4 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye. A fordulat tavaly következett be: a hazai össztermék (GDP) 0,9 százalékkal gyarapodott, 2010 óta először növekedett a délnyugat-európai ország gazdasága.

Portugália tavaly májusban lépett ki a nemzetközi pénzügyi mentőcsomag védelme alól. A kormány célja az, hogy továbbra is tartsa a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást, amelynek értelmében idén a GDP 2,5 százalékára csökkenti az államháztartási hiányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudták megakadályozni Pistorius ügyvédei a fellebbezést

Nem tudták megakadályozni Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok futó ügyvédjei, hogy az… Tovább olvasom