Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Megszületett a döntés: Junckert jelölik az Európai Bizottság élére

A hírt Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közölte a Twitteren.
Megszületett a döntés, Jean-Claude Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére - közölte péntek délután Herman Van Rompuy, az EU-tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke a Twitteren.

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker

A csúcstalálkozó előtt a legvehemensebben David Cameron brit miniszterelnök ellenezte a volt luxemburgi kormányfő jelölését, és Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban megerősítette, hogy ő sem támogatja Juncker megválasztását. Nevük mellőzését kérő diplomáciai források szerint a tanácskozáson David Cameron brit miniszterelnök ragaszkodott a szavazáshoz, amelyen végül csak ő és Orbán Viktor szavazott Juncker ellen.

Cameron: "szomorú nap ez Európának"

A brit kormányfő kijelentette pénteken Brüsszelben: "szomorú nap ez Európa számára" Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek való jelölése miatt.

David Cameron sajtóértekezletet tartott, miután az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elsöprő többséggel Junckert jelölte a posztra.

"Az a veszély fenyeget, hogy megrendül a nemzeti kormányok helyzete" - mondta Cameron. Juncker jelölése "súlyos hiba", és miatta nehezebb lesz Nagy-Britanniát bent tartani az Európai Unióban, valamint nehezebb lesz megreformálni is az EU-t, amely "változásért" kiált - tette hozzá.

"Úgy gondolom, hogy Nagy-Britannia nemzeti érdeke az EU megreformálása, népszavazás megrendezése erről a reformról, és annak támogatása, hogy maradjunk bent egy megreformált EU-ban. Nehezebb lett ennek megvalósítása? Igen" - jelentette ki.

Cameron egyébként rögtön a döntés után, egy Twitter-üzenetben úgy fogalmazott: "megmondtam az európai vezetőknek, hogy ezt egész életükben sajnálhatják majd."

Jean-Claude Juncker szintén a Twitteren keresztül reagált. Azt írta: büszke és megtiszteltetésnek tekinti, hogy elnyerte az Európai Tanács támogatását, valamint, hogy alig várja, hogy nekiláthasson az EP-képviselőkkel a munkához, hogy megszerezhesse a többség támogatását az Európai Parlamentben.

Herman Van Rompuy a döntést követő brüsszeli sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az állam- illetve kormányfők minősített többségi szavazással döntöttek Juncker jelölése mellett, s az Egyesült Királyságon és Magyarországon kívül minden ország Juncker jelölése mellett tette le voksát. Emellett arról is említést tett, hogy a tagállamok vezetői július 16-án ismét találkoznak majd, hogy a további részletekről, a többi között a még betöltésre váró posztok elosztásáról egyeztessenek.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke gratulált Junckernek a jelöltséghez. Elmondta: 20 éve ismeri és több alkalommal, több poszton dolgoztak együtt. A volt luxemburgi miniszterelnököt elkötelezett európainak és rendkívüli tapasztalattal rendelkező politikusnak nevezte. Egyúttal arra is kitért: bízik abban, hogy sima lesz az átmenet a mostani és a következő Európai Bizottság között.

Antonisz Szamarasz, az Európai Unió soros elnökségét az elmúlt fél évben ellátó Görögország miniszterelnöke úgy vélte: Jean-Claude Juncker a legjobb választás Európa számára.

Junckert az Európai Parlament (EP) választhatja meg az Európai Bizottság elnökének. Ehhez a 751 EP-képviselő többségének szavazatát kell elnyernie. A volt luxemburgi miniszterelnököt az Európai Néppárt márciusban választotta meg csúcsjelöltjének, mint akit az Európai Bizottság élén szeretne látni.

A 2009-ben hatályba lépett Lisszaboni Szerződés tette az Európai Parlament feladatává a bizottság elnökének a megválasztását, az EU állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelölése alapján. A tagállamok vezetőinek pedig az EP-választás eredményének figyelembe vételével kell kiválasztaniuk a jelöltet. A választás előtt az EP legnagyobb pártjai abban állapodtak meg, hogy a választások nyomán legtöbb képviselővel rendelkező párt jelöltjének kellene elsőként lehetőséget kapnia.

Ha az Európai Parlament a várhatóan július 16-án megtartott szavazáson a bizottság elnökévé választja, az 59 éves Jean-Claude Juncker lesz a brüsszeli testület 13. elnöke a következő öt évben.

David Cameron és Orbán Viktor szavazott Juncker ellen

David Cameron brit és Orbán Viktor magyar miniszterelnök szavazott Jean-Claude Juncker ellen, amikor az Európai Tanács pénteken a volt luxemburgi miniszterelnököt jelölte az Európai Bizottság élére - közölte egy brit tisztségviselő.

Elmondta, hogy 26 állam-, illetve kormányfő Juncker jelölését támogatta, a brit és a magyar kormányfő ellenszavazatával szemben.


Orbán: erőteljes jelzést kellett adni, hogy nem fogadható el a nemzeti hatáskörök uniós elvonása

Magyarországnak erőteljes jelzést kellett adnia, hogy nem fogadja el a nemzeti hatáskörök uniós elvonását, az EU alapszerződésének "lopakodó" módosítását - indokolta Orbán Viktor pénteken Brüsszelben azt, hogy az EU-országok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozásán David Cameron brit miniszterelnökkel együtt ellenezte Jean-Claude Juncker volt luxemburgi kormányfő jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Demokráciában az a normális eljárásrend, hogy ha nincs egyetértés, akkor szavaznak, most pedig ez történt, és 26-2-es eredmény jött ki, ám ő - mondta - akkor is nemmel szavazott volna, ha azt egyedül teszi, mert elvi kérdésről volt szó.

A kormányfő szerint Magyarországnak világos és erős jelzést kellett adnia: nem járul hozzá ahhoz, hogy "a konszenzusra való törekvés egyébként dicséretes szándékával időnként átlépjük az alapszerződés kereteit".

Újabb EU-csúcs lesz a vezető uniós tisztségviselők jelöléséről

Az Európai Unió vezetői július 16-án ismét összegyűlnek egy nem hivatalos vacsorára, hogy megállapodjanak az unió többi vezető tisztségviselőjének megválasztásáról, miután pénteken döntés született Jean-Claude Juncker jelöléséről az Európai Bizottság élére - közölték diplomáciai források.

Arról kell dönteniük, hogy ki fogja betölteni az Európai Tanács elnökének tisztét Herman Van Rompuy után, és ki lesz az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Catherine Ashton utódaként.

Korábban írtuk:

Az elnököt a Lisszaboni Szerződés értelmében aztán immár az Európai Parlament feladata megválasztani. Diplomaták a csúcstalálkozó előtt úgy fogalmaztak, hogy nagy meglepetés lenne, ha az állam- vagy kormányfők végül nem Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt neveznék meg jelöltként.

Junckert az Európai Néppárt küldöttei választották meg csúcsjelöltjüknek, mint akit a brüsszeli testület élén szeretnének látni, az Európai Parlament legjelentősebb pártjai pedig abban állapodtak meg, hogy neki, mint a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének kellene lehetőséget kapnia, hogy megpróbálja maga mögé állítani a többséget az Európai Parlamentben.

Jean-Claude Juncker kiválasztását David Cameron brit miniszterelnök ellenzi a legvehemensebben, aki a csúcsra érkezve is közölte: nem tartja megfelelő embernek Junckert a posztra. Cameron már korábban közölte, hogy mindezidáig példa nélkül álló módon szavazást fog kérni a jelöltről. Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth Rádióban reggel szintén azt mondta, hogy nem támogatja Juncker megválasztását.

Az EU-csúcs képekben

Az uniós szerződések értelmében az Európai Bizottság elnökének személyére a tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló tanács tesz javaslatot az Európai Parlamentnek, az EP-választások eredményeinek figyelembevételével. A jelöltről ezt követően a 751 tagú uniós parlament szavaz, megválasztásához egyszerű többségre van szükség. Ha nem kapja meg a többségi támogatást, az állam- és kormányfői tanács új jelöltet javasol.

Az Európai Tanács pénteki megbeszéléseinek napirendjén energia- és klímaügyek, a bel- és igazságügyi együttműködés jövője, a gazdaságpolitikák összehangolását szolgáló úgynevezett európai szemeszter szerepel, valamint a tagállamok vezetői várhatóan üdvözlik, hogy Litvánia jövő év elejétől bevezetheti az eurót, és támogatásukról biztosítják, hogy Albánia tagjelölt státust kapjon.

Az ezt követő munkaebéden a tagállamok vezetői külön eszmecserét folytatnak Ukrajna elnökével, Petro Porosenkóval, és áttekintik az ukrajnai válság legutóbbi fejleményeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-csúcs: aláírták a társulási megállapodásokat

Aláírták péntek délelőtt Brüsszelben az Európai Unió és Moldova, valamint Grúzia közötti társulási és Ukrajnával kötendő egyezmény még hátralévő, a szabadkereskedelemről szóló részét. Tovább olvasom