Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Megszületett a megállapodás a koalíciós szerződésről

Szlovákia - Megállapodott a koalíciós szerződésről a négy szlovák jobbközép párt, amelyek közösen kívánnak kormányt alakítani - jelentette be Iveta Radicová kijelölt kormányfő a szombati koalíciós tárgyalások után.
Radicová szerint végleges megállapodás született mind a kormányzati tárcák, mind a parlamenti tisztségek elosztásáról. A koalíciós szerződést a négy párt képviselői kedden délután írják alá Pozsonyban.

Az új kormánykoalíciót a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotják. A koalíciónak a 150 tagú törvényhozásban 79 képviselője van.

"Minden témát megoldottunk és lezártunk" - mondta újságíróknak Radicová. Megelégedését fejezte ki afelett, hogy partnerei elfogadták az emberi jogokért és a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes jogköreinek kibővítésére vonatkozó javaslatát. Ezt a posztot a Híd párt kapta, s miután pénteken nem volt elégedett a jogkörök gyakorlásának lehetőségeivel, a koalíciós tárgyalásokat megszakították. Radicová a probléma megoldását a jogkörökről szóló törvény módosításával javasolta megoldani.

Bugár Béla, a Híd elnöke a megoldással elégedett.

"Az elfogadott megoldás valódi jogköröket biztosít a miniszterelnök-helyettesnek. Olyan jogkörökhöz jut, hogy teljes mértékben meg tudja oldani a rá háruló feladatokat" - mondta újságíróknak.

Kifejtette: a miniszterelnök-helyetteshez kerül a nemzetiségi kultúra és az iskolaügy, amelyek eddig az illetékes tárcáknál voltak. Hozzá kerül az emberi jogi osztály is, amely eddig a kormányhivatalhoz tartozott. Mindehhez anyagi fedezetet is biztosítanak.

A Híd ezek után már nem követeli, hogy a kormányfő-helyettes vezetésével hozzanak létre egy új központi állami szervet e kérdések kezelésére. Apparátusát az illetékes minisztériumoktól a kormányhivatalhoz átcsoportosított hivatalnokok fogják alkotni.

Vita volt az uniós alapokból származó pénzek elosztásáról is. Ez eddig a kormányhivatal jogkörébe tartozott. Most ez átkerül a közlekedési tárcához, amelyet várhatóan a KDH elnöke, Ján Figel vezet majd. Figel azt mondta, pártja elégedett a megoldással.

Egyelőre nem tudni, mikor áll fel ténylegesen az új szlovák kormány. Bár a koalíciós pártok mindenben megállapodtak, a jövendő miniszterek és államtitkárok nevét egyelőre csak az SDKU hozta hivatalosan nyilvánosságra.

Ezek szerint Mikulás Dzurinda volt miniszterelnök lenne az új szlovák külügyminiszter, míg a pénzügyi tárca élén Ivan Miklos állna. Iveta Radicová kijelölt kormányfő szintén az SDKU tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámcsapás miatt felfüggesztették a közlekedést

Franciaország - Felfüggesztették a vasúti közlekedést szombaton a párizsi Austerlitz pályaudvaron,… Tovább olvasom