Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Megszűnik a 65 éves korhoz kötött nyugdíjazás

Nagy-Britannia - A kormány tervei szerint 2011 októberétől megszűnik Nagy-Britanniában a 65 éves korhoz kötött nyugdíjazás, és a munkavállalók tovább dolgozhatnak, ha szándékukban áll.
A jelenlegi gyakorlat szerint az alkalmazottak - akaratuk ellenére is - azonnal nyugdíjazhatóvá váltak, amint betöltötték 65. életévüket.

A kormány által kialakított terv alapján a munkavállalóknak a jövőben fél évvel 65. születésnapjuk előtt tárgyalniuk kell az alkalmazókkal, hogy tisztázzák a felek jövőre vonatkozó terveit. A döntést egyoldalúan a munkavállaló hozza meg arról, hogy visszavonul, vagy tovább dolgozik.

A féléves időszakot figyelembe véve a szakértők úgy kalkulálnak, az új szabályozásnak 2011 áprilisában érvénybe kell lépnie.

Bár az érintett korosztályba tartozó munkavállalók üdvözölték a döntést, a munkaadók úgy vélekednek, a változások túl gyorsan mennek végbe, megválaszolatlan problémákat hagyva hátra. Szakértők is kifogásolják, hogy a kormány nem hagy elég időt a felkészülésre a vállalatoknak.

A munkavállalók képviselői viszont állítják, minél előbb szűnik meg a nyugdíjazás "igazságtalan" gyakorlata, annál jobb. Mint mondták, véget kell vetni a diszkrimináció e formájának.

Munkavállalói szervezetek már régóta küzdöttek a szabályozás átalakításáért, az Age UK nevű csoport tavaly a felsőbíróságon támadta a jelenleg még érvényben lévő szabályokat, de nem járt sikerrel.

A nyugdíjazás rendszerének megváltoztatását a konzervatívok és a liberális demokraták egyetértésben foglalták bele a koalíciós megállapodásba, noha nem szabtak meg határidőt a megvalósításra. A május választásokat megelőző kampányban mindkért párt programjában szerepelt a módosítás ígérete.

A kormány reményei szerint a korlátozás megszüntetése bátorítja az embereket, hogy tovább dolgozzanak. Az idősödő brit társadalomban nagy jelentőséggel bír az alkalmazottak munkában tartása. A munkavállalók emellett jelentős adóbevételekhez juttatnák az államot.

Olvasóink írták

 • 3. xBen 2010. július 30. 12:21
  „Más a mentalitás! Nem azon jár az eszük, hogy lehetne kevés munkával sok pénzt keresni.
  Meg gondolom a nyugdíjhoz képest jobban lehet keresni.
  Nálunk meg mi van? Elmegy az ember a lehető leghamarabb nyugdíjba, aztán persze dolgozik a nyugdíj mellett.”
 • 2. flexsnake 2010. július 30. 07:04
  „azt hittem magyarország....”
 • 1. conair2 2010. július 29. 19:53
  „Nálunk meg mindenki szalad nyugdíjba a munkanélküliségből. 65 év felett még sztrájkoltak, hogy maradnának még dolgozni. Hülyék ezek. Hiába nem mindegy hol élünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant Alaszkában egy amerikai katonai szállítógép

Egyesült Államok - Lezuhant Alaszkában egy amerikai katonai szállítógép az anchorage-i Elmendorf… Tovább olvasom