Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Megszűnik a kötelező sorkatonai szolgálat Szerbiában

Belgrád - A kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetéséről döntött csütörtöki ülésén a szerb kormány - jelentette a belgrádi sajtó.
A döntés értelmében 2011. január 1-től nem lesz több behívó a balkáni országban.

A kormány hatáskör híján egyelőre csak a sorozás fölfüggesztéséről dönthetett, az intézmény végleges megszüntetéséről a parlamentnek kell szavaznia, de ez megfigyelők szerint csak formalitás lesz.

A szerb védelmi minisztérium nem egészen két hete indított népszerűsítő kampányt "Légy hivatásos" címmel, amelybe színészeket is bevontak. Dragan Sutanovac védelmi miniszter azt mondta, a tárca számításai szerint az év végére hivatásosok adják majd az állomány 90 százalékát.

Boris Tadic szerb elnök februárban jelentette be, hogy meg fog szűnni a kötelező sorkatonai szolgálat, és hivatásossá alakítják át a jelenleg 38 ezer főt számláló szerb haderőt. A reformot a NATO előírásaival összhangban hajtják végre.

Szerbia - noha 2006 óta tagja a katonai szervezet Partnerség a békéért (PfP) programjának és szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal is - 2007-ben kinyilvánította, hogy katonailag semleges állam, ennek megfelelően katonái négy ENSZ-békefenntartó missziót leszámítva nem is szolgálnak külföldön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízágyúval, könnygázzal oszlatott fel egy tüntetést a német rendőrség

Stuttgart - Vízágyút és könnygázt vetett be a német rendőrség egy vitatott vasúti óriásberuházás… Tovább olvasom