Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Megszüntetik a pálinkafőzdék állami támogatását

Fokozatosan megszüntetik a pálinkafőzdék állami támogatását Németországban. Az Európai Unióban (EU) egyedülálló szubvenciót 2017-ig vezetik ki.
A mintegy 22 ezer támogatásra jogosult pálinkafőzde évi 80 millió euróhoz jut. A gabona, vagy burgonya alapú párlatokat készítő társaságok szubvenciója 2013-ig marad meg, míg az évente legfeljebb 300 liter gyümölcspálinkát készítő cégek hosszabb időt kapnak a piaci alkalmazkodáshoz, állami szubvenciójuk 2017-ben szűnik meg.

A támogatást olyan vállalatok kapják, amelyeknek a pálinkafőzés csak kiegészítő tevékenység. A szubvenció megszüntetését régóta sürgetik, főként olyan cégek, amelyeknek a párlatkészítés a fő profiljuk, és ezért nem jogosultak a támogatásra. Ezek a társaságok úgy vélik, a szubvenció torzítja a versenyt, és nem fér össze a közösségi joggal.

Az úgynevezett pálinka-monopólium egyedülálló az EU-ban. Megszüntetését hétfőn jelentették be, az uniós mezőgazdasági, vidékfejlesztési miniszterek brüsszeli tanácskozása után. Az értekezleten a többségi álláspont az volt, hogy a támogatást már csak egyszer szabad meghosszabbítani, és 2013-tól fokozatosan le kell építeni - mondta Robert Kloos, a berlini mezőgazdasági minisztérium államtitkára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai hajóbaleset - hazautazik a magyar csoport

Öt nappal a Delaware folyón történt végzetes hajóbaleset után hétfőn hazautazik Philadelphiából az a… Tovább olvasom