Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 08. 28. péntek - Ágoston

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Külföldi hírek > Megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását német katolikus kórházakban

Megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását német katolikus kórházakban

Németországban két katolikus egyházi kórházban is megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását, a hivatalos álláspont szerint tévedésből, a Der Spiegel vasárnapi összeállítása szerint azonban a Kölnben történt eset nem véletlen, és azt mutatja, hogy az egyház távolodik a társadalomtól.

mti - 2013.01.20. 13:59
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
A 25 éves nő ellátását arra hivatkozva tagadták meg a kölni Szentlélek, illetve a Szent Vince kórházban, hogy a kezelés részeként esemény utáni fogamzásgátló tabletta használatát kellett volna tanácsolni, ami ellentétes a terhesség-megszakítást elutasító katolikus állásponttal. A még decemberben történt esetről csütörtökön számolt be a német sajtó. A hírekre reagálva a két kórház vezetősége és az intézményeket fenntartó kölni érsekség bocsánatot kért. Közleményükben hangsúlyozták, hogy tévedés történt, és a nemi erőszak áldozatait pontosan ugyanúgy látják el, mint a nem egyházi fenntartású klinikákon.

A "botrányos esettel" az egyház saját magának árt - mondta a Der Spiegelnek Sylvia Löhrmann, az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány miniszterelnök-helyettese. Az emberiesség elve ellen vét, aki nem nyújt segítséget egy megerőszakolt nőnek - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a német katolikusok központi bizottsága - az egyház világi szervezeteit összefogó testület - tagjaként napirendre kívánja emelni az ügyet.

A Der Spiegel szerint az eset rávilágít arra az ellentmondásos helyzetre, hogy miközben a hívők száma évtizedek óta csökken, a katolikus egyház egyre nagyobb befolyásra tesz szert szociális intézmények fenntartójaként. Ebben a minőségében nem a köz szolgálatának rendeli alá működését, hanem a vallási elveket érvényesíti.

A katolikus és az evangélikus egyház 1950-ben mintegy 130 ezer polgári alkalmazottat foglalkoztatott az akkori Nyugat-Németországban. Ez a szám ma meghaladja az egymilliót. Így a két egyház az állam után a második legnagyobb munkaadó az országban. A katolikus egyház 420 kórházat működtet, ezekben összesen 165 ezren dolgoznak. Számos vidéki régióban az egyház monopolhelyzetbe került a szociális ellátás területén, mert az óvodától kezdve a kórházon át az idősek otthonáig valamennyi intézmény hozzá tartozik.

A német katolikus egyház az utóbbi napokban egy másik botránnyal összefüggésben is gyakran szerepelt a sajtóban. Az egyházat cenzúrával és bizonyítékok megsemmisítésével vádolta meg a bentlakásos egyházi iskolákban kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések feltárásával megbízott alsó-szászországi kriminológiai intézet vezetője, mire a püspöki konferencia a bizalmi viszony megromlására hivatkozva visszavonta a 2010-ben nyilvánosságra került ügyek nyomán adott megbízást.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

123456789... következő >> végére >>> 81 hozzászólás
Moderálásra küldöm 81. J.G. 2013.01.23. 08:44

79. adamantium 2013.01.22. 20:15
Sajnos annak a megállapítása, hogy ki ateista és ki nem, lehetetlen. Főleg egy elnyomó rendszerben. A kommunista rendszerben sem tudod, hogy ki az, mert ott meg vallásosnak lenni nem egészséges, máshol meg fordítva.
Így az egész felvetésed értelmetlen.

Egyébként mit számít, hogy az emberek hány százaléka hisz a spagettiszörny létezésében? Ettől nem lesz se jobban se kevésbé igaz.

Moderálásra küldöm 80. macs 2013.01.22. 20:56

78. macs,
tényleg nem érted, vagy nem akarod érteni, mi a problémám? Elfogadom, hogy ez a törvény, elfogadom, hogy nem akarták áthágni, elfogadom, hogy nem akartak börtönbe menni, de azt nem tudom elfogadni, hogy ölbe tett kézzel nézték, hogy a nő meghal. Orvosok voltak, tudniuk kellett mekkora a kockázat, legalább megpróbáltak volna valami megoldást keresni, akár úgy, hogy a nőt átvitetik Nagy-Britanniába, vagy akármit.
Nem megyek Indiába leprásokat gyógyítani, mert nem vagyok orvos.

Moderálásra küldöm 79. adamantium 2013.01.22. 20:15

77. J.G. 2013.01.22. 15:25
dehogynem, csak felületes vagy
"mutass egy olyan, nem kommunista/sztálinista/szocialista országot/népcsoportot ami dominánsan ateista"
78. macs 2013.01.22. 16:12
nem azt mondtam, hogy ne reklamáljon csak azt, hogy ezek a törvények és kész. te biztos börtönbe vonulnál, éhségbe, szegénységbe taszítva a családodat, csak azért, hogy megments egy idegent? ha ilyen humanitárius vagy akkor miért nem gyógyítasz leprásokat ingyen indiában? ne legyünk már álszentek

Moderálásra küldöm 78. macs 2013.01.22. 16:12

74. adamantium,
igazad van, az indiai nő ne reklamáljon. :-(
Kívánom, hogy se Te, se egyetlen családtagod, barátod, hozzád közel álló ember ne kerüljön olyan helyzetbe, amikor az életét megmentő beavatkozást az orvosok vallási meggyőződésükre való hivatkozással, megtagadják. Kívánom, ha mégis így alakulnának a dolgok, legyen idő, pénz az illetőt olyan helyre vinni, ahol megmentik az életét.
Bár érvelésedet olvasva, bocs, de nem hiszem, hogy bármit is tennél. Végül is, legyen meg az Úr akarata!

Moderálásra küldöm 77. J.G. 2013.01.22. 15:25

76. adamantium 2013.01.22. 13:46
Nem kérdeztél tőlem semmit. De tedd meg.

Visszatérve: egy "népcsoport" sosem homogén. Az sem igaz, hogy a magyarok katolikusok. Az sem, hogy más. Egyénenként eltér. Még az sem igaz, hogy aki meg van keresztelve az elhiszi. Az iszlámoknál azért más, mert ott sosem fogod megtudni, ha valaki nem hiszi el: nem mondhatja el, mert megölik. Látod a vallás és a fanatizmus erre "jó". Fel kellene már világosodni.
Ja és a világnézetet nem kellene keverni az istenhittel. Pl., a buddhistáknak nincs is istenük.

Moderálásra küldöm 76. adamantium 2013.01.22. 13:46

75. J.G. 2013.01.22. 11:27
a kérdésre válaszolj, ne beszélj mellé

Moderálásra küldöm 75. J.G. 2013.01.22. 11:27

69. adamantium 2013.01.21. 16:28
Nem feltétlenül egy elmaradott ősi törzset kellett volna felhozni, nyilván ők vallásosabbak mint bárki - miután a tudományhoz nem értenek.
Egyszer láttam egy pólót: "Too stupid to understand science? Try religion!"
Azt hiszem ezzel meg is magyaráztam mindent.

Moderálásra küldöm 74. adamantium 2013.01.21. 18:30

73. macs 2013.01.21. 17:48
nem a dolgokat kell elfogadd, hanem a törvényt. ha nem tetszik akkor európa szabad, mehetsz más országba. ez egyébként sok országban így van, pont indiában, ahonnan jött a kedves beteg, nagyon szigorúak a kasztok által diktált "törvények" ott simán agyon is ütik ha nem kaszton belül házasodik és még büszkék is rá. tehát akkor most cseberből vederbe cseppent, egyik vallási extremitásból a másikba. örüljünk neki, hogy itt nincs ilyen

Moderálásra küldöm 73. macs 2013.01.21. 17:48

72. adamantium,
OK! tartsuk be a törvényt, még akkor is ha nem értünk vele egyet. Nos, ez így vita szintjén elmegy, de az életben nem ilyen egyszerű. Sajnálom, biztos bennem van a hiba, de egy megerőszakolt nőt, amennyiben terhes lesz, arra kényszeríteni szülje meg a gyereket, és mindezt vallási meggyőződéssel indokolni, nagyon durva. Lehet azt mondani, adja örökbe, de ennél még az életfogytiglan is emberségesebb. Még szerencse, hogy ez az eset nem így végződött.
Ami az ír esetet illeti, lehet azt mondani, hogy a törvény tiltja a beavatkozást, mosom kezeimet, sőt a vallási meggyőződésemmel is ellenkezik, tehát legyen, aminek lennie kell, teljesüljön az Úr akarata. Ez az eset szerintem gyilkosság volt, akár hogy is csűrjük-csavarjuk. Az anyát hagyták meghalni, pedig megmenthették volna az életét.
Sajnálom, vannak dolgok, amiket nem tudok elfogadni.

Moderálásra küldöm 72. adamantium 2013.01.21. 17:03

71. macs 2013.01.21. 16:45
"Írországban az alkotmány tiltja az abortuszt" attól, hogy egy törvényt hülyeségnek tartunk és nem értünk egyet vele, attól még be kell tartani. szép dolog ha megmented valakinek az életét, de még szebb ha sok embernek mented meg az életét. ha az első megmentése után lecsuknak mondjuk 10 évre akkor ugye több életet nem tudsz megmenteni. melyiket választanád?


81 hozzászólás123456789... következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...