Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Megtalálták a Costa Concordia mindkét fekete dobozát

Az olasz parti őrség közölte kedden, hogy kiemelte a Costa Concordia óceánjáróból az egyik adatrögzítő fekete dobozt, a CNN hírtelevízió pedig arról számolt be, hogy ismeretlen eredetű szennyezést találtak a helyszínen.
A búvárok megtalálták a másik fekete dobozt is, de még nem  szerelték ki a helyéről. Massimo Macaroni, az olasz parti őrség  egyik illetékese közölte, hogy a két adatrögzítő berendezés "teljes  képet ad a hatóságoknak arról, hogyan történt a katasztrófa".  

A Costa Concordia 3200 utassal a fedélzetén péntek éjszaka  sziklának ütközött, majd oldalára dőlt. A baleset a toszkán partok  közelében fekvő Giglio szigetnél történt. Eddig hét holttestet  találtak a luxushajóban, de csak hatot emeltek ki belőle.  

Legfrissebb jelentések szerint mégsem 28, hanem 29 az eltűntek  száma, s van köztük egy magyar. Kedd reggel Filippo Marini, a parti  őrség szóvivője közölte, hogy tizennégy német, hat olasz, négy  francia, két amerikai, egy magyar, egy perui és egy indiai  állampolgár van közöttük. Korábbi hírek az eltűntek között két  magyart említettek, egy férfit és egy nőt.  

Marini szerint a baleset helyszínén "csillogó foltra" figyeltek  fel, s azonnal a szennyezést  felfogó tömlőkkel vették körül. A  szóvivő nem tudta megmondani, hogy milyen eredetű a szennyezés, da a  hatóságok attól tartanak, hogy a felborult hajó ökológiai  katasztrófát is okozhat, üzemanyagtartályában ugyanis 2400 tonna  gázolaj van.  

A nyomozóhatóságok kedden hallgatják ki a hajó kapitányát,  Francesco Schettinót - közölte ügyvédje. Schettino őrizetben van, az  ügyészség gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés  előidézésével gyanúsítja. Felelősségre vonás fenyegeti azért is,  mert túl korán hagyta el hajót.  

Az ügyben eljáró vizsgálóbíró eldönti kedden, hogy előzetes  letartóztatásba helyezi-e a kapitányt. Schettinót egyelőre nem  hallgatták ki, de beszéltek több mint 100 szemtanúval, utasokkal és  a legénység tagjaival egyaránt. 

A CNN szerint az ügyészek kizárják azt, hogy műszaki hiba  okozhatta a szerencsétlenséget. Szerintük a baleset pillanatában a  kapitány a parancsnoki hídon volt, és "súlyos hibát" követett el.  

Az olasz sajtó hétfőn arról cikkezett, hogy a kapitány a  luxushajón dolgozó felszolgálók főnökének akart a kedvében járni, s   utasítást adott, hogy a Costa Concordia szorosan a part közelében  haladjon, a főnök ugyanis Giglión született. A hajót üzemeltető  Costa Crociere hajózási társaság szerint a kapitány felhatalmazás  nélkül módosította az óceánjáró útvonalát, s ez okozta a balesetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc kilométeren át száguldott a forgalommal szemben

Csaknem 30 kilométeren át száguldott a forgalommal szemben autópályán egy 60 éves nő az Egyesült… Tovább olvasom