Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Megtalálták a romániai légi baleset túlélőit

Több mint öt órával az erdélyi légi baleset után a mentőegységeknek sikerült megtalálni a kisrepülő roncsait és a baleset hét sebesültjét.

A hírt Victor Ponta román miniszterelnök jelentette be a B1 hírtelevízió egy politikai beszélgetőműsorában, amint SMS-ben értesült a fejleményről.

A hírtelevíziók azt közölték, hogy a repülőgép roncsait egy erdész találta meg a Fehér megyei Horea község körzetében. Az első jelentések szerint a sebesültek egyike válságos állapotba került.

Korábban írtuk:

Több százan keresték hétfő este Erdélyben a délután kényszerleszállás közben balesetet szenvedett kisrepülő megsérült, de életben maradt utasait.

Victor Ponta miniszterelnök egy hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy "a helyzet rendkívül nehéz, de remélem, hogy az oda irányított erőknek sikerül időben megtalálniuk a túlélőket". A miniszterelnök szerencsésnek tartotta, hogy az egyik sebesült telefonhívása alapján sikerült meghatározni a baleset körzetét.

A román hírtelevíziók először kényszerleszállásról számoltak be, ám később légi balesetként említették a történteket. A mentőegységek képviselői elmondták, hogy egy 1300 méter magasan fekvő, több négyzetkilométeres területen keresik a gépet. A keresésbe a hegyi mentők, a csendőrségi és katasztrófavédelmi alakulatok mellett önkéntesek százai is bekapcsolódtak. A keresést a nehéz terepviszonyokon kívül a köd, a sötétség és a nyirkos hideg is nehezíti.

Az 1960-ban gyártott Britten Norman 2 típusú repülőgép négy orvossal, egy asszisztenssel és két pilótával a fedélzetén hétfő délután hajtott végre kényszerleszállást a Jósikafalva (Belis) közelében fekvő hegyes, erdős területen. Az utasok egyike azt közölte telefonon, hogy lezuhant a gépük. A gép valamennyi utasa túlélte a balesetet, de valamennyien megsebesültek, többen töréseket szenvedtek. A helikopteres mentést lehetetlenné tette a térséget megülő sűrű köd. Időközben besötétedett, és a fagypont körüli hőmérsékletben a sérülteket kihűlés veszélyezteti. A repülőgépet öt órával a baleset után sem sikerült megtalálni.

A repülőgép utasai azért tartottak Bukarestből Nagyváradra, hogy egy klinikai halál állapotában tartott páciensnek a szerveit kivegyék, és szervátültetésekre készítsék elő. A hatóságokat a repülő egyik orvos utasa riasztotta, aki azt is közölte, hogy elsősegélyt nyújt a társainak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katapultot építettek a kijevi tüntetők

Az ellenzéki tüntetők ezzel a szerkezettel akarnak köveket, Molotov-koktélokat és egyeb tárgyakat a… Tovább olvasom