Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Megtalálták az eltűnt holland vitorlázó lányt

Hollandia - A Holland Antillákon találták meg azt a 14 éves holland lányt, aki pénteken tűnt el utrechti otthonából, miután a bíróság akadályozta meg abban a tervében, hogy egyedül induljon világkörüli vitorlásútra.
A holland gyámügyi hivatal közölte, hogy 14 éves Laura Dekkert vasárnap találták meg a karibi St.Maarten szigetén. A lány rendőri fogdában van, és a holland kormány igyekszik mihamarabb visszaszállítani őt a hazájába. A rendőrség szerint a lány jó egészségnek örvend.

Laura Dekker pénteken tűnt el utrechti otthonából. Hajója, a Guppy a sajtó információi szerint továbbra is lakóhajójuk mellett horgonyoz.

A kislány sajtóértesülések szerint levelet hagyott hátra apjának, de ennek tartalma nem került nyilvánosságra. Apja állítólag nem tudta, hol van a gyermek.

Laura Dekker zsenge kora ellenére már tapasztalt vitorlázó, és fejébe vette, hogy megdönti egy 17 éves fiú idén felállított fiatalsági rekordját a Föld körülutazásában. Jóllehet a bíróság egyelőre megakadályozta a kétéves utazásban, a kislány eddig azon az állásponton volt, hogy nem hagy fel tervével.

Október végi ítéletében ezért az egyik utrechti bíróság jövő júliusig a gyermekvédelmi hatóságok felügyelete alá helyezte a lányt, hogy elejét vegyék egy esetleges próbálkozásnak.

Akkor döntöttek arról is, hogy Laura elvált szülei közül továbbra is apjával élhet, de a szülőknek konzultálniuk kell a gyermekvédelmi illetékesekkel "az életét érintő minden fontosabb elhatározás" előtt.

Az ügy eredetileg úgy került a bíróság elé, hogy a család 2011 szeptemberéig a kislány felmentését kérte az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ezt az iskola megtagadta, és az oktatásügyi államtitkár is arra az álláspontra helyezkedett, hogy a tankötelezettséget nem szabad ilyen mértékben figyelmen kívül hagyni.

Korábban Laura édesanyja is jelezte, hogy ellenzi lánya tervét.

Eltűnése előtt a kislány - a sajtó szerint - jelentős összeget vett ki önálló bankszámlájáról. A rendőrség azonban ezt sem erősítette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták az ellopott auschwitzi feliratot

Lengyelország - Megtaláltak az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor bejárata fölé… Tovább olvasom