Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megtorlást igér Izrael az újabb rakétatámadásokért

Súlyos megtorlással fenyegette meg a vasárnapi kabinetülés után az izraeli kormányfő a Hamászt, amely izraeli jelentések szerint felújította rakétatámadásait Izrael déli területei ellen két héttel a szélsőséges palesztin szervezet elleni véres gázai háború lezárása után.
"Megmondtuk, ha ismét rakétákat lőnek déli területeinkre, akkor súlyos és aránytalan választ fog adni Izrael" - közölte Ehud Olmert. Izraeli jelentések szerint a január 18-i tűzszünet óta számos rakéta csapódott be délen. "Az elmúlt napokban a helyzet oly mértékben romlott, amit Izrael nem hagyhat megtorlatlanul annak érdekében, hogy megvédje magát és megértesse ezt azokkal, akik lőnek rá" - mondta Olmert, aki hozzátette: Izrael dönti el, hogy hol, mikor és mily módon ad választ.

A Hamász úgy reagált erre, hogy Izrael fenyegetőzése kampányfogás. Izraelben február 10-én általános választásokat tartanak. A Hamász gázai szóvivője közleményében hallgatott arról, hogy szervezete áll-e az újabb rakétatámadások mögött. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű másik palesztin csoport, amely közel áll a palesztin elnök, Mahmud Abbász Fatah nevű szervezetéhez, viszont vállalta vasárnap a felelősséget két lövedékért, amit Izrael irányában lőttek ki.

A Hamász politikai vezetője: nincs értelme a folytonos tűzszünetnek Izraellel
 
A Hamász politikai vezetője, aki évek óta Damaszkuszban él, kizárta vasárnap a folytonos tűzszünet lehetőségét. Háled Mesaal úgy fogalmazott, hogy addig szó sem lehet erről, amíg Izrael blokáddal bénítja meg a Gázai-övezetet.

Az AFP jelentése szerint Mesaal Irán legfőbb vezetőjével, Hamenei ajatollahhal folytatott tárgyalása után nyilatkozott Teheránban. Irán vallási vezetője a francia hírügynökség szerint azt közölte Mesaal-lal, hogy mozgalma készüljön egy új összecsapásra az ősi ellenséggel, Izraellel.

"Amíg a megszállás folytatódik, a tűzszünetnek nincs értelme" - mondta az iráni fővárosban a Hamász politikai vezetője. Izrael azután vont blokádot a Gázai-övezet köré, hogy 2007 közepén egy hétig tartó véres hatalmi harc volt a palesztin elnök vezette Fatah és a Hamász között, aminek a végén Mahmud Abbász és a Fatah tagjai Ciszjordániába vonultak vissza, a Hamász pedig átvette az uralmat az övezetben, így Gázavárosban is.

Olvasóink írták

 • 14. SP 2009. február 02. 09:45
  „"""""""""11. hozzászólás flexsnake 2009.02.01. 23:50
  Csak annak van értelme, meg annak hogy végre megtudjanak már egyezni."""""""""

  Nem tudnak, mert nem lehet megegyezni.
  Olyan lenne, mint az egyoldalú szerződés. Óriási aránytalanság Gáza rovására.
  Fel kell oldani a blokádot. Ne kelljen alagúton gyógyszert, élelmiszert, önvédelmi eszközt csempészni.
  Nem kell akadályozni a szabad kereskedelmet, olajszállítást, eladást.
  Azonos hatékonyságú és mennyiségű fegyvert kell adni Palesztinának, hogy erőegyensúly legyen. Ezután lehet kölcsönösségi alapon beszélgetni. Nem úgy mint Davosban.”
 • 13. zoltanz 2009. február 02. 08:27
  „A háborúskodás rengeteg pénzt lapátol a kasszába. Annak a kasszájába, aki eladja a fegyvert. A gazdasági világválságban háborúval történő meggazdagodás nem új módszer.”
 • 12. libero 2009. február 02. 05:48
  „Azt elfelejti mindenki, hogy a HAMASZ a saját hazáját lövi.A zsidók csak bitorolják Palesztinát, legalábbis az ő (és én) felfogásom szerint!”
 • 11. flexsnake 2009. február 01. 23:50
  „Szerintem meg teljesen mindegy hogy honnan és milyen haditechnikával támogatják egyik vagy másik oldalt.
  Így soha nem lesz béke hogy kijelentik nincs értelme a tűzszünetnek. Csak annak van értelme, meg annak hogy végre megtudjanak már egyezni. Békefenntartókat kell küldeni, vagy nem tudom de ez így egyik ország érdekét sem szolgálja. Még jó hogy olyan messze vannak innen még a végén ide is repülne egy rakéta.”
 • 10. papaya 2009. február 01. 22:56
  „aranka2! Írod,a Hamasz Iránból kapja a pénzt.Gondolom véletlenül felejtetted ki,hogy hittestvéreid melyik országból kapják évente a dollármilliárdokat és a csúcshaditechnikát! Várom a választ.”
 • 9. SP 2009. február 01. 21:48
  „Feltételezem azt, hogy a hozzászólók nem rossz indulatból, hanem ismeret szerzés céljából vitatkoznak és mondanak ellent más hozzászólónak.
  Egymás fenyegetése korlátozza a szabad vélemény nyilvánítást.
  A vélemény alkotások beszűkülnek, hamissá válnak a fenyegetés hatása alatt. A valós gondolatok nem tudnak felszínre törni. Tudásban, nézeteink alakításában szegényebbek leszünk. Nem egymás vérét akarjuk, hanem "okosodni" szeretnénk.”
 • 8. hazaipalya 2009. február 01. 21:39
  „éreztem h munkanélküli magyar tanar,csak azt nem értem hogy miért nem gondolkodik magyarul??”
 • 7. aranka2 2009. február 01. 21:18
  „Johnson, tanulj meg magyarul!
  A ´végett´ célhatározó, nem okhatározó. Igaz, hogy a mondat, amiben leírtad, nehezen értelmezhető, de annyi feltétlenül kihüvelyezhető belőle, hogy nem az 1. komment céljából, hanem annak okán írogatsz valamit az ügyészségnek.
  JungHeinrich, igazad van, a Hamasz tényleg nem bír magával, de tudod, csak akkor jön a pénz Iránból, ha folytatják a lövöldözést.”
 • 6. flexsnake 2009. február 01. 21:14
  „Én mindig azt hittem hogy egy ország felel azért amit az országában elkövetnek, és ha ez olyan dolog akkor felelőségre is vonják érte akit kell. Megakadályozzák például hogy a szomszédos országot rakétákkal lőjék.
  Teljesen érthető hogy már lila a feje ennek a csávónak is. Ugyanúgy folytatódnak a rakétatámadások.
  Ha két gyerekről volna szó itt most már eltiltanám őket a tévézéstől és mehetnének a sarokba.”
 • 5. SP 2009. február 01. 21:10
  „Blokád alá helyezett ország szükségszerűen megpróbál kitörni.”
 • 4. comet 2009. február 01. 20:17
  „vajon mire gondolt Olmert. Átmennek tankokkal és megölnek megint 500 gyereket akiknek köze nincs az IDF és Hamasz terrorista szervezetek baromkodásikhoz?”
 • 3. JungHeinrich 2009. február 01. 19:43
  „...tényleg nem bírnak magukkal?”
 • 2. Johnson 2009. február 01. 19:22
  „Olvasom a cikket,közben meg irok egy feljelentést az ügyészségnek "1 komment" végett-hát majd meglátjuk.... Lehet hétfőn beadom,de lehet csak szerdán- IP cim majd segit,ebben már rutinosak itt,persze én is tájékozódtam ügyvédileg...”
 • 1. flexsnake 2009. február 01. 19:15
  „Hát nem tudtok viselkedni? Tessék elvonulni a két sarokba, kukoricán térdelni. És szobafogság, egy hétig nincs tévé :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorodott a KRESZ Szlovákiában

Lakott területen az eddigi óránkénti 60 helyett 50 kilométeres a legnagyobb megengedett sebesség, az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon pedig legfeljebb 90 kilométer/óra sebességgel lehet közlekedni. Tovább olvasom