Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megugrott a sugárzás szintje a fukusimai 1-es reaktorban

A legmagasabb sugárzási szintet mérték a Fukusima-1-es atomerőműben a márciusi katasztrófa óta - közölte szombaton a földrengés és szökőár következtében megrongálódott erőmű üzemeltetője.
Mint a Tepco (Tokyo Electric Power Co.) energetikai társaság képviselője elmondta, "a rendkívül magas, óránként 4000 millisievert értéket az egyes reaktorblokk földszintjén rögzítették".

A Tepco szakértőinek feltételezése szerint a sugárzás váratlan megugrása "valószínűleg arra vezethető vissza, hogy gőz szabadul ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik sérült csövéből". Emellett "ebből a szakaszból víz is szökik, amelynek a hőmérséklete meghaladja az 50 Celsius fokot" - jelentette az ITAR-TASZSZ.

Az adatokat az az amerikai robot szolgáltatta, amelyet pénteken küldtek be a nukleáris balesetben leolvadt egyes reaktorblokk épületébe.

Előző nap egy ideig kilenc dolgozó is tartózkodott ugyanott, hogy felszereljen egy belső nyomást mérő műszert. A Tepco közlése szerint a technikuscsoportot ért sugárdózis nem haladta meg a 4 millisievertet.

A nukleáris létesítményekben mentésen dolgozók számára a japán hatóságok évi 250 millisievertes sugárdózist engedélyeznek maximális értékként, míg a normális háttérsugárzás értéke évi 1 millisievert lehet.

A Tepco képviselője hangsúlyozta, hogy jelenleg nem terveznek semmilyen munkálatot az egyes reaktorblokk épületében, ehelyett alaposan tanulmányozzák a kialakult helyzetet, egyebek közt ipari robotok segítségével.

Szakértők megállapítása szerint a magas sugárzási szint megnehezítheti a berendezések helyreállításán és az alsó helyiségeket elárasztó radioaktív víz kiszivattyúzásán dolgozó munkások feladatát.

A Tepconál ezzel szemben azt állítják, hogy az egyes reaktorépületben kialakult helyzet nem befolyásolja érdemben a következő hónapokra tervezett általános munkálatokat, köztük a szivárgások felszámolását, a reaktorok hűtését, az úgynevezett hideg leállásra való átállás feltételeinek megteremtését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Forró nyomon˝ a német hatóságok?

Németország - Nem kizárt, hogy "forró nyomhoz" jutottak a német hatóságok az országban rohamosan… Tovább olvasom