Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megünnepelték a temesvári tiszteletbeli konzul beiktatását

Magyarország új tiszteletbeli konzulját és az általa vezetett konzulátust köszöntötték ünnepséggel csütörtökön este Temesváron romániai és magyarországi közéleti személyiségek jelenlétében.
Pánczél Zoltán romániai magyar vállalkozó, a Fornetti Romania volt vezérigazgatója és a romániai magyarok üzleti egyesületének elnöke már korábban megkezdte konzuli tevékenységét, a konzulátust hivatalosan már július 17-én megnyitották.

Romániában ez a harmadik magyar tiszteletbeli konzulátus, Jászvásár (Iasi) és Konstanca után.

A csütörtöki ünnepségen megjelent több ország bukaresti nagykövete, Románia budapesti nagykövete, részt vettek az eseményen tiszteletbeli és főkonzulok, püspökök, önkormányzati vezetők.

"Szeretném, ha ez a konzulátus a román-magyar barátság hídjának egyik tartópillére lenne" - mondta a megjelentek előtt Pánczél Zoltán.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédében felelevenítette az 1989-es temesvári felkelés eseményeit, hangsúlyt helyezve Temesvár szellemére, megállapítva, hogy a város az európai regionalizmus egyik bölcsője lett.

Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet emlékeztetett: Temesvár hosszú ideig periféria volt. Ma már azonban olyan európai regionális központ, amely összeköti Szerbiát, Romániát és Magyarországot, olyan hely Európában, ahol senki sem másodrangú, mindenki élvezi az identitás és az alkotás szabadságát. A nagykövet kiemelte Tőkés László püspöknek az 1989-es eseményekben játszott szerepét.

Gheorghe Ciuhandu temesvári polgármester is nagyrabecsülését fejezte ki Tőkés László személye iránt. A polgármester szerint az 1989-es eseményekben megnyilvánult az európai szolidaritás.

Az ünnepség keretében a temesvári operaházban a Rajkó zenekar fogadta és kísérte a vendégeket, az Experidance táncegyüttes pedig műsort adott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jackson egészséges volt a boncolási jegyzőkönyv szerint

Korának megfelelően egészséges volt Michael Jackson - derült ki a részletes boncolási… Tovább olvasom