Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Megválasztották Koszovó kormányfőjét és elnökét

Koszovó - A koszovói parlament újabb kormányfői megbízást adott a megtépázott hírű Hasim Thacinak kedden este. Ezt megelőzően az ellenzéki bojkott ellenére a harmadik fordulóban elnökké választotta Behgjet Pacollit.
Thacira és kabinetjére 65 képviselő szavazott igennel. Az Európa Tanács januári jelentése szervezett bűnözéssel és szervkereskedelemmel hozta összefüggésbe a miniszterelnök nevét. A koszovói kormányfő cáfolta a vádakat, amelyek először akkor hangzottak el, amikor ő még a szerb erőkkel harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereget (UCK) vezette.

Thaci a parlament előtt ismertette új kormányának fókuszpontjait, amelyek között az euroatlanti integráció, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harc, a piacgazdaság megvalósítása, a szegénységgel szembeni küzdelem, illetve a nemzetközi szervezetekben való részvétel is szerepel. Emellett Koszovó számára kulcsfontosságú a 2011-es költségvetés elfogadása. Thaci választási kampányában jelentős fizetésemelést ígért a közszolgálati alkalmazottaknak, de ennek megvalósulása egyelőre kétséges.

A Koszovói Demokratikus Liga (LDK), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK), valamint a Vetevendosje (Önrendelkezés) jobbszélső párt képviselői hevesen bírálták az egyetlen elnökjelöltet, a tervezett kormánykoalíció által javasolt Behgjet Pacollit, majd elhagyták a termet, így a politikus nem tudta első körben megszerezni a szükséges szavazattöbbséget.

A különleges parlamenti ülésen eleve csak 81 képviselő jelent meg a 120-ból, s a bojkott miatt pedig végül csak 67 honatya szavazott. Közülük az első körben 54-en vették pártfogásukba Pacollit, 11-en ellene voksoltak, ketten pedig tartózkodtak, de az utolsó fordulóban már 62-en szavaztak igennel az üzletemberből lett politikusra.

Pacolli évtizedekkel ezelőtt elhagyta Koszovót. 1991-ben Svájcban létrehozta a Mabetex nevű építkezési vállalatot, amely gyakran kap kecsegtető és szövevényes megrendeléseket az oroszoktól. A politikus felesége is orosz. Moszkva Szerbiával együtt elutasítja Koszovó függetlenségét.

"Nyugatról jöttem, és Koszovó célja a Nyugat" - mondta megválasztása után Pacolli. "A jogállamért fogok dolgozni, egy olyan államért, ahol senki sem bújhat ki a törvények alól. Határozottan támogatom a korrupció és a szervezett bűnözés elleni harcot" - tette hozzá a helyi médiában "a leggazdagabb koszovóiként" emlegetett politikus.

Pacolli részt vesz Thaci kormánykoalíciójában, amely a miniszterelnök Koszovói Demokratikus Pártján (PDK), illetve az államfő Szövetség az Új Koszovóért (AKR) nevű szervezetén kívül egy szerb és egy másik kisebbségi pártot tömörít. A koalíciós megállapodást szombaton írták alá.

A tavaly decemberi előre hozott parlamenti választásokat a PDK nyerte meg, de nem szerzett abszolút többséget, ezért kénytelen koalíciós kormányt alakítani. Pacolli pártja az ötödik legerősebb a parlamentben, s az új kabinetnek várhatóan szűk többsége lesz a 120 fős országgyűlésben, amelyben 20 mandátumot a nemzeti kisebbségek képviselőinek tartanak fenn. A kormányalakításhoz legalább 61 képviselő támogatása szükséges; a PDK 34, az AKR pedig 8 mandátummal rendelkezik, a többi szükséges voksot a kisebbségek biztosítják. Thaci azért lép a kis pártokkal koalícióra, mert a koszovói törvényhozás három másik nagyobb pártja nem hajlandó vele együtt kormányozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német kancellár szankciókkal fenyegeti Líbiát

Németország - A német kormány szankciókat helyezett kilátásba Líbiával szemben, amennyiben a tripoli… Tovább olvasom