Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Megválasztották Litvánia első női elnökét

Elsöprő győzelmet aratott a litván elnökválasztáson a független Dalia Grybauskaite, akire a választók majdnem hetven százaléka adta le szavazatát.
Grybauskaite magabiztos győzelmet aratott a vasárnapi litván elnökválasztáson, amelyet a szavazatok 69,04 százalékának megszerzésével nyert meg. Az államfői székért rajta kívül még hatan indultak. A második legtöbb szavazatot a szociáldemokrata Algirdas Butkevicius kapta, akire a választók 11,85 százaléka adta le voksát. A 2,7 millió választásra jogosult ember közül 51,67 százalék ment el szavazni.

A független jelöltként indult, 53 éves Grybauskaite országának az Európai Unióhoz történt 2004-es csatlakozása óta az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért és költségvetésért felelős biztosa. Előtte 2001 és 2004 között pénzügyminiszter volt hazájában. Grybauskaite, akinek harcművészeti fekete öve van, az egykori brit kormányfőt, a "Vaslady"-ként emlegetett, Margaret Thatchert és a világháborús brit miniszterelnököt, Winston Churchillt tarja példaképének. A politikusnő azt ígérte, hogy elnökként azért fog dolgozni, hogy a kevesebb mint 3 és fél millió lakosú ország kikerüljön a politikai és gazdasági válságból. "A lelkiismeretem diktálta, hogy hazajöjjek Brüsszelből, ahol mindent megtettem, amit tehettem hazámért kritikával, tanácsokkal, de ez nem volt elég hatékony "- mondta Grybauskaite az AFP-nek.

A függetlenség 1990. március 11-én történt kikiáltása, majd a Szovjetunió összeomlása után a legnépesebb balti állam szolid gazdasági növekedést mutatott a piacgazdaság viszonyai közepette. A tavaly kezdődött világgazdasági válság azonban súlyost csapást jelentett Litvániára. A mostani becslések szerint idén akár 16 százalékkal is csökkenhet az ország gazdasági teljesítménye.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális videó - barbár módon ölik a disznókat Egyiptomban

Egyiptom - Hatalmas felháborodást váltott ki a hétvégén, a YouTube-ra feltett videó, amely a sertések mészárlását mutatja be. Tovább olvasom