Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Megvonta támogatását a brit Munkáspárttól a Sun

Nagy-Britannia - Megvonta támogatását a kormányzó brit Munkáspárttól a legbefolyásosabb brit napilap, a The Sun, amelynek pártpreferenciája általános vélekedés szerint képes döntően befolyásolni egy-egy parlamenti választás eredményét.
A világ legnagyobb tömeglapja, amely naponta 3 millió példányban jelenik meg és átlagosan 11 millió olvasóhoz jut el, szerdai számában közölte, hogy a hatalomban eltöltött "tizenkét hosszú év után" a Labour-kormány "irányt vesztett ... és elvesztette a The Sun támogatását is".

Az újság szerint amikor a Munkáspárt Tony Blair vezetésével 1997-ben kormányra került, legyőzhetetlen többsége és gyenge ellenzéke volt. Ebben a helyzetben Blair és pénzügyminisztere, Gordon Brown - a jelenlegi kormányfő - "csodákat tehetett volna", ám kudarcot vallottak olyan kulcsfontosságú területeken, mint a törvényesség és a közrend fenntartása, a közoktatás, az egészségügy vagy a bevándorlás - írta a rendkívül befolyásos brit lap.

A The Sun szerint mindezek miatt a következő kormányt David Cameronnak, az ellenzéki konzervatívok vezérének és miniszterelnök-jelöltjének kellene vezetnie.

Az első londoni kommentárok szerint a lap támogatásának elvesztésével az éppen éves kongresszusát tartó Labour utolsó esélye is elúszhat a jövő tavasszal esedékes parlamenti választások megnyerésére.

Ez az esély eddig sem volt túl nagy. A brit baloldal vezető ereje már a gazdasági válság tavalyi elmélyülése óta rohamosan veszít támogatottságából. A legutóbbi országos felmérés szerint a párt - amely az előző három választást kényelmes többségekkel nyerte meg - a harmadik helyre szorult vissza, amire 1982 óta nem volt példa. A Munkáspártot jelenleg az örök harmadik Liberális Demokraták is megelőzik, a Konzervatív Párt pedig kétszámjegyű előnnyel vezet.

Sokan máig úgy tartják, hogy a The Sun 1992-ben döntő szerepet játszott a John Major vezette, a közvélemény-kutatási adatok alapján előre vesztesnek tartott konzervatívok váratlan választási győzelmében. Az újság ugyanis a voksolás napján első oldalán közölte Neil Kinnock akkori Labour-vezér képét, és kérte a népet: ha "ez az ember" győz, az utolsó kivándorló oltsa le a lámpát.

A lap, amely Rupert Murdoch sajtó- és médiabirodalmába tartozik - olyan nevekkel együtt, mint a The Times, vagy a Sky tévécsoport -, konzervatív alapállása ellenére 1997-ben, 2001-ben és 2005-ben is a Munkáspártot támogatta a választásokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cunami pusztít a Távol-Keleten - videóval!

Nagy erejű földrengés volt helyi idő szerint szerda reggel a csendes-óceáni Szamoa-szigetektől nem messze. Tovább olvasom