Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Melegfelvonulás: incidensek nélküli demonstrációk Szófiában és Zágrábban

Incidensek nélkül zajlott le a melegfelvonulás szombaton Szófiában, illetve Zágrábban.
A bolgár fővárosban a Nemzeti Kultúrpalotától a szovjet hadsereg központi emlékművéig húzódó útvonalon vonultak végig a már 4. alkalommal megtartott ilyen jellegű szófiai rendezvény résztvevői.

A news.bg honlap beszámolója szerint mintegy 300-350-en gyűltek össze a menet indulására, jóllehet a szervezők idén 1000 fölötti számú résztvevőre számítottak. A bolgár honlapon kiemelték, hogy a felvonulás útvonalán több volt a rendőr, mint a résztvevő, tízméterenként álltak ugyanis a menet biztonságát garantáló rendőrök, akik között kutyás és lovas rendőrök is voltak. A 4. Sofia Pride-ot "5 százalék Bulgáriában" mottóval tartották, arra utalva, hogy a menet szervezői szerint ennyi lenne a bolgár lakosság körében a homoszexuálisok aránya.

Zágrábban mintegy 4 ezerre becsülte az APA osztrák hírügynökség a szombati melegfelvonulás résztvevőinek a számát. A hírügynökség szerint mintegy 1500 rendőr biztosította a 10. ilyen jellegű zágrábi felvonulás biztonságát, hogy megakadályozzák az egy héttel ezelőtti, hasonló spliti felvonuláson történtek megismétlődését.

A horvát tengerparti városban tüntetők támadták meg a menet mintegy 400 résztvevőjét. A rendőrség eddig 34 személyt vett őrizetbe a spliti támadók közül. A Vecernji list című zágrábi esti lap internetes kiadásában arról számolt be, hogy a biztonságért felelős szervek semmiféle kilengést nem tűrtek el. A zágrábi felvonulásnak a Fasizmus áldozatainak terétől a város központjáig tartó útvonalán a rendőrség 17 személyt állított elő, többségüket azért, mert nem volt náluk igazolvány, illetve sértő feliratokat tartottak a magasba. A honlapon olvasható állásfoglalások szerint "Zágráb nem Split", és az incidensek nélkülire sikerült felvonulással a horvát főváros ismételten azt bizonyította, hogy lakosai büszkék, toleránsak és méltóságteljesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A líbiai felkelők közelednek a kormányerők felé

A líbiai felkelők szorosabbra akarják vonni a gyűrűt a kormányhadsereg körül a stratégiailag fontos… Tovább olvasom