Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Melegfelvonulást engedélyeztek a moszkvai hatóságok

A moszkvai hatóságok engedélyezték, hogy a melegek és egyéb szexuális kisebbségek képviselői felvonulást rendezzenek a városban - közölte Nyikolaj Alekszejev, az orosz melegek mozgalmának vezéralakja kedden.
A több éves kérelmezés ellenére első ízben csak most engedélyezett megmozdulást "Moszkvai melegparádé - a homoszexualitás a világkultúrában és a civilizációban" címmel rendezik meg május 28-án.

Előzőleg az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban úgy ítélkezett, hogy az orosz főváros hatóságai a megmozdulás tiltásával az európai emberi jogi egyezmény számos pontját megsértették.

Alekszejev szerint a cél, hogy objektív tájékoztatást nyújtsanak a homoszexualitás és a tudomány, a kultúra közötti kapcsolat történetéről, arról, milyen érdemeket szereztek híres homoszexuálisok a kultúrában és a művészetekben, továbbá hogy a művészetek neves képviselői hogyan léptek fel a szexuális kisebbségek védelmében.

A moszkvai melegek 2006 óta minden évben kértek engedélyt a felvonulásra, de a megmozdulást nem engedélyezték, a néhány résztvevőt minden alkalommal szétkergették, vagy előállították. Ezúttal 500 főre kértek és kaptak engedélyt.

Alekszejev az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely megállapította, hogy a moszkvai hatóságok a háromszori tilalommal minden egyes esetben megsértették az európai emberi jogi egyezménynek a gyülekezési szabadságra, a szexuális kisebbségek diszkriminációjának tiltására és a bíróság előtti hatékony védelem biztosítására vonatkozó pontjait.

Az orosz hatóságok megfellebbezték a döntést, de Strasbourgban a bírósági kamara nem tartotta szükségesnek, hogy az üggyel a súlyosabb kérdésekben illetékes Nagy Kamara foglalkozzon, s ezzel a korábbi döntés életbe lépett.

Az orosz jogvédők különböző szervezetei és számos nemzetközi jogvédő szervezet üdvözölte, hogy a hatóságok engedélyezték a megmozdulást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már halálos áldozatai is vannak a kormány ˝rendcsinálásának˝

Szíria - A rendfenntartó erők legkevesebb 130 kormányellenes tüntetőt öltek meg Szíriában az elmúlt… Tovább olvasom