Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Méltatta Magyarországot az ENSZ főtitkár

Az ENSZ főtitkára elismeréssel fogadta, hogy Magyarország Líbiában is kész részt venni a világszervezet égisze alatt egy, a rend helyreállítását és a demokrácia megteremtését célzó misszióban - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök.
A magyar államfő azt követően nyilatkozott, miután az ENSZ New York-i székházában helyi idő szerint hétfő este találkozott Ban Ki Munnal.

Az államfő szerint az ENSZ főtitkára nagyon jó néven vette, hogy Magyarország minden ENSZ-misszióban részt vesz, sőt a konfliktusokkal kapcsolatban képviselői konkrét tanácsokkal is ellátják.

Schmitt és Ban megbeszélésén szó esett a közel-keleti helyzetről, azon belül a palesztin államiság elismerésének kérdéséről, amellyel kapcsolatban a magyar államfő elmondta: Magyarország azt kívánja, hogy a végleges státus ügyében tárgyalásos úton olyan megállapodás jöjjön létre, amely szavatolja a térség békéjét és biztonságát. Schmitt Pál reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió egységes álláspontra tud jutni a palesztinoknak a világszervezetbeli státusának kérdésében.

Az államfőnek az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszélésén Magyarország ENSZ biztonsági tanácsi tagságának esélyeiről – amiről várhatóan október közepén dönt majd a világszervezet közgyűlése – ezúttal nem esett szó, ám a kérdés kiemelt helyen szerepel Schmitt Pálnak a világszervezet székházában állam- és kormányfőkkel folytatott tárgyalásain.

"Találkozom több olyan miniszterelnökkel és államfővel, akikkel még nem tárgyaltunk ebben az ügyben. Kérem a támogatásukat, illetve arra törekszem, hogy meggyőzzem őket arról, hogy Magyarország hasznos és hatékony tagja lehet a Biztonsági Tanácsnak (BT)- jelentette ki Schmitt Pál.

A köztársasági elnök emlékeztetett rá, hogy az ügy előmozdítása érdekében az elmúlt napokban levelet intézett a világ összes államfőjéhez, amelyben kifejtette Magyarországnak a BT-tagsággal kapcsolatos szándékait és az emellett szóló érveket. Ezek között szerepel, hogy a magyar külpolitika képes és kész az erős és intézményes felelősségvállalásra a globális problémákban.

Az ország különösen érzékeny a világszervezet napirendjén kiemelt helyen szereplő olyan kérdésekre, mint amilyen a nem fertőző betegségek elleni harc, a klímaváltozás, vagy a fenntartható fejlődés ügye. Magyarország emellett olyan tapasztalatokkal rendelkezik a társadalmi átmenet terén, amelyek nagyon sok jelenlegi válságövezetben vagy átalakulás előtt álló országokban hasznosíthatók lehetnek.

A különböző társadalmi rendszerekből származó tapasztalatai alapján létrejött kollektív emlékezet alapján Magyarország empátiával tud viszonyulni az országok széles skálájához - tette hozzá az államfő. Magyarország emellett hisz benne, hogy az erős kulturális és nemzeti identitás a biztonságot erősítő tényező, ezért a stabilitás elemének tekinti, aminek a konfliktuskezelésben is pozitív szerepe lehet.

Az elnöki levél kifejtette, hogy Magyarország a méreteihez képest igen aktívan hozzájárul az ENSZ működésének minden területéhez. Schmitt Pál pénteken szólal majd fel az ENSZ-közgyűlés szerdán kezdődő 66. általános vitájában, amelyen számos más vezető mellett részt vesz Barack Obama amerikai elnök is. A magyar államfő ugyanazon a napon lép majd a szónoki emelvényre, amikor Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is.

A várakozások szerint ekkor a tetőpontjára hághat az érintettek vitája a palesztin államiság elismerésének kérdésében

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghosszabbították a norvég tömeggyilkos őrizetét

Nyolc héttel meghosszabbították az illetékes oslói bíróságon hétfőn a 77 ember meggyilkolásával… Tovább olvasom