Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Mélyponton Berlusconi népszerűsége - videóval!

Olaszország - A belpolitikai botrányoktól övezett olasz kormányfő népszerűsége mélypontra süllyedt egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint.
A korrupciós botrány, a takarékossági csomag és kormánytagok lemondásainak sorozata alaposan megtépázta Silvio Berlusconi tekintélyét. A La Repubblica című napilap kedden publikált közvélemény-kutatási adata szerint az olasz miniszterelnök népszerűsége 39 százalékra zuhant, s így 10 százalékkal alacsonyabban állapodott meg, mint egy évvel ezelőtt. A La Repubblica ugyan baloldali-liberális lapnak számít, de a kutatás adatait alátámasztják más lapok felméréseinek hasonló adatai.

A 73 esztendős konzervatív kormányfő két éves regnálása legnyomasztóbb idejét éli, sok irányból éri támadás. A szenátusban csak bizalmi szavazással tudta keresztülvinni a múlt héten 25 milliárd eurós takarékossági csomagját. A pártbeli szövetségesével, Gianfranco Finivel, az olasz képviselőház elnökével kirobbant vitája csak tovább nehezíti a jobb-közép koalíció túlélését. Berlusconi és Fini között - akik mindketten a Szabadság Népe (PdL) párt alapítói - még tavasszal fagyott meg a viszony, a PdL kongresszusán: a házelnök azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy elfojtja a belső vitákat, és túl nagy hatalmat ad át a koalíciós partner Északi Ligának.


A felmérés szerint főként a mérsékelt szavazók körében esett Berlusconi és kormányának népszerűsége, a szélesedő korrupció és a befolyással való visszaélések sorozata aláássa a kormányzat hitelét.

Május óta két miniszter és egy államtitkár kényszerült lemondásra, és a még folyó igazságügyi vizsgálatnak lehetnek további áldozatai. A legújabb botrányba múlt héten a helyettes gazdasági államtitkár bukott bele. A Berlusconi vezette PdL több politikusa állítólag egy összeesküvés részesévé vált, politikusi és igazságügyi kinevezéseket igyekeznek befolyásolni.

Ugyanakkor az olasz balközép ellenzéknek sincs oka az örvendezésre: a legnagyobb ellenzéki párt, a belső ellentétekkel küzdő Demokrata Párt népszerűsége 34-ről 32 százalékra csökkent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Poloskainvázió New Yorkban

Poloskák árasztották el Észak-Amerika legnagyobb városát, New Yorkot.
Tovább olvasom