Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Menekülőben a jegybankelnök

A kínai jegybankelnök, Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) elmenekülésének hírével volt tele az utóbbi napokban kínai és világsajtó. A pletykák szerint a politikai vezetés többek között a People’s Bank of China (PBC) elnökét akarta megbüntetni egy állítólagos 430 milliárd dolláros, amerikai államkötvényekből származó veszteség miatt.
Csou USA-ba történő menekülésével, és a hatalmas elbukott összeggel kapcsolatban több kétely is felmerült. Egyrészt, az államkötvények most olyannyira jól teljesítenek, hogy lehetetlen ekkora összeget veszíteni egy befektetésen. Másrészt a 430 milliárd dollár hatalmas összeg, Kína egész állampapírvagyonának csaknem felét, és külföldi valutatartalékának körülbelül egyötödét teszi ki, valószínűtlen tehát, hogy ekkora bukást szenvedjen az ország. Augusztus 28-án számos kínai hírportál adott közre a jegybankelnök büntetés előli meneküléséről, és a hatalmas pénzügyi veszteségről szóló cikkeket, mind a Ming Pao hongkongi hírügynökséget jelölve meg forrásként. Bár a szerkesztőség hétfőn kiadott nyilatkozatában állítja, nem tőle származnak a fenti információk, hanem a helyi lapoktól, és élesen elítélik, hogy ügynökségük nevét hamis információ terjesztésével kötik össze, a hír nagy port kavart Kína-szerte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutális bércsökkentést lép meg a kormány

Romániában 25 százalékkal csökkentik a közalkalmazotti béreket, miközben felszámolnak számos szociális támogatást is. Tovább olvasom