Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Menesztenék a horvátok Áldott Zoltánt az INA éléről

Eltávolítanák a horvátok az INA igazgatóságának magyar elnökét Áldott Zoltánt.
Az INA olajtársaság felügyelőbizottságának négy horvát tagja levélben arra kérte a horvát kormányt, hogy a vállalatnál uralkodó állapotok miatt menessze Áldott Zoltánt, az igazgatóság elnökét - jelentette szombaton a horvát média.

A levél egyik aláírója, Davor Stern megerősítette, hogy küldtek a kormánynak egy levelet az INA-nál kialakult rossz helyzettel összefüggésben, de annak tartalmáról nem kívánt nyilatkozni, mondván, nem akar a sajtón keresztül üzengetni a "tulajdonosnak", amelyet képvisel a cégnél.

A Novi List című horvát lap úgy tudja, hogy a levél szerzői arra figyelmeztetik a kormányt: a vállalatnál uralkodó állapotok miatt elérkezett az idő, hogy kérjék Áldott Zoltán menesztését. Szerintük a kormánynak meg kell kezdenie a tárgyalásokat a Mollal a részvényesi szerződés módosításáról, tekintettel arra, hogy mindössze 2,4 százalékkal kevesebb INA-részvénye van, mint a Molnak - amely nem szerezte még az 50 százalékos részesedést az INA-ban -, s még sincs semmilyen vállalatirányítási joga, nem tud befolyást gyakorolni az INA-ban zajló dolgokra.

A levél elküldésére a horvát sajtó szerint az adott okot, hogy május végén a felügyelőbizottság ülésén a Mol képviselői szorgalmazták: vitassák meg azokat a nyilatkozatokat, amelyeket az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai tettek, tanúskodva az Ivo Sanader volt kormányfő ellen folyó, az INA "átvételével" kapcsolatos korrupciós perben.

A Vecernji List című napilap szerint a felügyelőbizottság horvát tagjai levelükben arra figyelmeztetnek, hogy "katasztrofális következményei" lesznek annak, ha a kormány sürgősen nem kezd tárgyalásokat a részvényesi szerződés módosításáról. Szerintük a 2009-es megállapodás függeléke révén a Mol "bármit megtehet az INA-ban, amit csak akar", továbbá beavatkozhat bírósági eljárásokba, sértegetheti a horvát igazságszolgáltatást és a tőkepiaci felügyeletet (HANFA), illetve az igazgatóbizottság és a felügyelőbizottság horvát tagjait.

A levél aláírói szerint a Mol távolról sem teljesítette a részvényesi megállapodásból eredő kötelezettségeit, s kihasználva a helyzetét szándékosan akadályozzák az INA fejlődését és működését. A Vecernji List szerint a levél legmegdöbbentőbb része mégis az, amely az ellenséges felvásárlás veszélyére figyelmeztet: a Mol kihasználva az INA rossz anyagi helyzetét teljesen ráteheti a kezét a horvát vállalatra, hasonlóan ahhoz, mint amikor 2008-ban, piaci kamatozású hitelt adva, a cég megmentésének látszatát keltette, és átvette az INA irányítását.

A hírrel kapcsolatosan Slavko Linic pénzügyminiszter közölte, hogy "nyilvánvalóan komoly tárgyalásokra van szükség a Mollal a cég vezetéséről". "Elég volt az INA elhanyagolásából, amely horvát vállalatként csakugyan jelentős szereplő lehetne a térségben" - idézte a Jutarnji List a pénzügyminisztert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezrek vonultak utcára Varsóban és Rigában az Egyenlőségmenetben

Ezrek vonultak fel szombaton Varsóban a homoszexuálisok jogaiért az Egyenlőségmenetben. Tovább olvasom