Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Menesztette vezetőjét a Hewlett-Packard

Menesztette népszerűtlen vezetőjét, Léo Apothekert a HP igazgatótanácsa, és helyére Meg Whitmant nevezte ki vezérigazgatónak.
A csütörtökön elfogadott döntés azonnali hatállyal életbe lépett, megerősítve a küszöbön álló váltásról szóló sajtóértesüléseket. Ray Lane, az amerikai informatikai óriásvállalat elnöke rámutatott, hogy a cégnek megújult vezetésre van szüksége stratégiájának sikeres megvalósításához és a piaci lehetőségek kihasználásához.

Apotheker 11 hónapja csatlakozott a céghez, és irányítása alatt több mint 50 százalékot veszített értékéből a HP-részvények árfolyama. Többször is módosítani kényszerült a HP árbevételeinek várakozásán, és visszatáncolt azoktól az ígéreteitől, hogy integrálják a mobilszoftvert az eszközökbe. Távozásának hírére szerdán 6,72 százalékkal drágultak a HP részvényei.

Ugyanakkor az igazgatótanács nem tervezi a stratégia megváltoztatását. Augusztusban közölték, hogy a HP radikális váltásra készül: leállítják a webOS mobil operációs rendszeren futó TouchPad táblagépek és okostelefonok fejlesztését, s 12-18 hónapon belül külön cégbe szervezhetik ki a PC-gyártást. A jövőben erősebben koncentrálnak a szoftver üzletágra, s ennek jegyében 11,7 milliárd dollárért felvásárolják az Autonomy nevű brit fejlesztő céget.

Elemzők szerint nem biztos, hogy ideális választás volt Whitman, akinek az internetes kiskereskedelem és a fogyasztás az erőssége. A tavaly novemberi kaliforniai kormányzóválasztást elbukó dúsgazdag üzletasszony vezetésével vált az ezredfordulón az eBay a világ vezető internetes aukciósházává, ám vezérigazgatóként az utolsó években több rossz döntést is hozott, ideértve több nem túl szerencsés akvíziót, köztük a Skype megszerzését.

Whitman az idei év eleje óta tagja a HP igazgatótanácsának. Bár menedzseri képességeihez kétség sem fér, több elemző szerint az ideális vezérigazgató egy olyan személy lenne, aki nagy tapasztalatokkal bír a vállalati piacon. Így jobb választásnak tartották volna, ha Dave Donatelli, a HP szerverrészlegének főnöke vagy Todd Bradley, a személyi számítógépek üzletágának vezetője kerül a vezérigazgatói székbe.

A lelkesedést felváltó kételyeket - amelyeket inkább a HP bizonytalan fundamentumai váltottak ki - világosan tükrözte a cég árfolyama. A New York-i értéktőzsdén csütörtökön 4,8 százalékkal 22,80 dollárra esett a HP árfolyama, de a zárást követő elektronikus kereskedésben 0,48 százalékos pluszba húzták fel a kurzust.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durva leminősítések Görögországban

Nyolc görög bankot minősített le egyszerre két fokozattal a Moody's nemzetközi hitelminősítő… Tovább olvasom