Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Mentőcsomag: keddre halasztják a ciprusi szavazást

Annak érdekében halasztották el, hogy legyen idő a tárgyalásokra a betétek megadóztatásának módjáról.
Nagy felfordulást okozott hétfőn a globális értékpapír- és devizapiacokon az elmúlt napok viszonylag lagymatag hangulata után a hétvégén kidolgozott ciprusi pénzügyi mentőcsomag, pontosabban az annak egyik feltételéül szabott bankbetétadó.

A szombaton bejelentett, 10 milliárd eurós uniós mentőcsomagról meghirdetett rendkívüli ciprusi parlamenti ülésnapot először hétfőre, majd keddre halasztották. Az uniós támogatás feltételéül szabott intézkedések a bankbetétek egyszeri megadóztatását is tartalmazzák, és mintegy 5,5 milliárd euró bevételhez juttatnák Ciprust. A helyi hatóságok a pánik elkerülése céljából elrendelték a bankok zárva tartását csütörtökig.

Londoni elemzők szerint a német belpolitikának jelentős szerepe lehetett abban, hogy a 10 milliárd eurós ciprusi pénzügyi mentőcsomag a hasonló segélymechanizmusok történetében először egyszeri illetéket is kiróna a ciprusi bankokban elhelyezett betétekre. A német politikusok ugyanis - hétfői citybeli értékelések szerint - valószínűleg kerülni akarták azt a látszatot, hogy "a német adófizetők pénzéből" a ciprusi bankok orosz betéteseit segítik ki.

Az euróövezettel kapcsolatos bizonytalanság felerősödése miatt a nemzetközi piacokon gyengült az euró a dollárhoz képest, a vezető ázsiai és európai tőzsdemutatók komoly mínuszban zártak, a kedd este még nyitva tartó tengerentúli börzék is veszteséget jeleztek.

Az euró három havi mélypontot érintett a dollárral szemben a ciprusi hírekre. A legalacsonyabb eurójegyzés hétfőn 1,2882 dolláron történt. Hétfőn délután az eurót 1,2950 dolláron jegyezték a péntek esti 1,3060 dollár után.

A forint kezdetben erőteljesebben gyengült, tizennégy havi csúcsra került az euróárfolyam. Délután azonban mérséklődött a forint vesztesége, miután Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár sajtótájékoztatót tartott, a forint hétfői gyengülését "közvetlenül és egyértelműen" a ciprusi mentőcsomag bejelentésének tulajdonítva. Leszögezte: a magyar kormány eltökélt abban, hogy tartja a három százalék alatti államháztartási hiányt, tehát semmilyen választási költségvetést nem tervez. Emellett hangsúlyozta azt is: a magyar kormánynak és az országnak sem érdeke a gyenge valuta vagy a valuta leértékelése.

A befektetői kockázatkerülés jelentősen megemelte Ciprus és az euróövezeti perifériális országok szuverén törlesztésbiztosítási ügyleteire köthető származékos befektetési eszközök (credit default swaps - CDS) árazását is. Ciprus CDS-árazása 923 bázispontra szökött fel a hétfői londoni kereskedésben a CMA Datavision piaci adatszolgáltató vállalat kimutatása szerint a pénteki 597 bázispontról.

A pénzpiacok és az uniós vezetők is feszülten várják a ciprusi parlament döntését a csomag elfogadásáról. Ennek egyik jele, hogy a ciprusi mentőcsomag körül kialakult helyzetre való tekintettel lemondta keddi budapesti látogatását Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa. Olli Rehn előbb Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel tartott volna közös sajtótájékoztatót, majd az Európai Bizottság budapesti képviseletén tartott volna előadást.

A bankbetétek megadóztatásáról kedden esedékes ciprusi parlamenti szavazás kimenetele elemzők szerint elég bizonytalan, mert támogatói és ellenzői egyforma erőt képviselnek. A ciprusi kormány az utolsó pillanatig dolgozik az adó feltételeinek elfogadhatóbbá tételén. Az eurócsoport pénzügyminiszterei hétfő este telefon konferenciát tartanak az új javaslatokról.

A legutóbb ismertetett elképzelés szerint a 100 ezer eurónál kisebb értékű bankbetétek adója 3 százalék, a 100 és 500 ezer közötti összegeké 10 százalék lenne. Az 500 ezer eurót meghaladó részre 15 százalékos adókulcs vonatkozna. Becslések szerint a különadó révén 5,8 milliárd euró folyhat be.

Vlagyimir Putyin államfő bírálta a különadóra vonatkozó elképzelést, ez szerinte "törvénytelen, nem szakszerű és veszélyes." Az orosz elnök nem véletlenül aggódik ennyire, hiszen az oroszoknak 19 milliárd dollárnyi betétjük van Cipruson, ahová az orosz bankok is elhelyeztek mintegy 12 milliárd dollárt, miközben csaknem 40 milliárd dollár hitelt nyújtottak Cipruson bejegyzett orosz cégeknek.

Ciprus a pénzmosás egyik kiemelt helye. Tavaly az orosz hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összeg, mintegy 49 milliárd dollár kerül ki illegálisan Oroszországból, szakértők szerint ennek egy része minden bizonnyal Ciprusra.

Korábban írtuk:

A ciprusi törvényhozás keddre halasztja az euróövezeti mentőcsomagról szóló szavazást annak érdekében, hogy legyen idő a tárgyalásokra a betétek megadóztatásának módjáról - közölte hétfőn a nicosiai törvényhozás elnöke.

A legutóbbi értesülések szerint a ciprusi kormány 20 ezer euró összeghatárig nem adóztatná meg a bankbetéteket. Ezen összeghatár felett, 100 ezer euróig 6,75 százalékos, 100 ezer euró felett pedig 9,9 százalékos adóelvonással sújtanák a banki betéteket.

A ciprusi belpolitikai alkudozás közepette hétfőn több euróövezeti döntéshozó is egyértelművé tette, hogy a 10 milliárd eurós ciprusi mentőcsomag részeként vállalt 5,8 milliárd eurós önrész előteremtésének módját Ciprus saját maga döntheti el.

Steffen Seibert, a német kancellár szóvivője úgy fogalmazott: "az adósság fenntarthatóságához szükség van Ciprus, és a bankszektor, azaz a tulajdonosok és a betétesek hozzájárulására. (...) Hogy az ország miként állapítja meg a hozzájárulás összetételét, az a ciprusi kormányzaton múlik". Egyben megismételte Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter vasárnap esti kijelentését, amely szerint Németország más megoldást is el tudott volna képzelni, de "ez nem az ő döntése".

A szóvivő szerint a mentőcsomag "nyugtatólag hat" majd az euróövezeti pénzpiacokra.

Mindeközben Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az Interfax hírügynökség tudósítása szerint hétfőn "más pénzének lefoglalásához" hasonlította az akciót. "Nem tudom kitől származik az ötlet, de úgy néz ki" - tette hozzá.

Orosz állampolgárok jelentős mennyiségű pénzt tartanak a lazább banki szabályozással rendelkező ciprusi bankszámlákon. Hétfő reggel Vlagyimir Putyin elnök igazságtalannak és veszélyesnek nevezte a ciprusi terveket.

Mindeközben az euróövezeti döntéshozók igyekeznek nyugtatni a piacokat. A portugál bankszövetség elnöke "abszurdnak" nevezett bármilyen gondolatkísérletet, amely párhuzamot von a két ország helyzete között. A portugál bankrendszer fizetőképes, jól feltőkésített és kényelmes likviditási szintekkel rendelkezik - fogalmazott.

Olaszországban Giuseppe Vegas, a pénzpiaci felügyelet elnöke úgy fogalmazott: "a piacok most Ciprus miatt nem teljesítenek olyan jól, de nincs semmi hasonlóság Olaszországgal". Ciprus egy pénzügyi ország, egyesek szerint egy adóparadicsom. Olaszország egy ipari ország" - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. március 18. 17:26
    „háát...az igen szép lenne, ha a ciprusi gazdaság megmentése címszóval (hálából amiért megadóztatják a betéteiket) egy csomó hitelt nyomnának a lakosság nyakába, holott a pénzt szokás szerint a bankokba pumpálják...nna mármost, Putyin bábuska - ha gatyáznak vele -"hálából" bedönthet néhány bankocskát...
    úgyhogy most nyugoton, forog az agyuk mint a buszkerék !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták Ferenc pápa címerét és mottóját

Ferenc pápa megtartotta püspöki címerét és mottóját - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő hétfőn. Tovább olvasom