Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Mérgezés gyanúja egy afganisztáni leányiskolában

74 diák beteg lett és kórházba kellett szállítani.
Mérgezés gyanúja merült fel egy afganisztáni leányiskolában, miután 74 diák beteg lett és kórházba kellett szállítani - közölték vasárnap helyi tisztségviselők. A diáklányok elmondták, hogy mielőtt betegek lettek, furcsa szagot éreztek.

Noha Afganisztánban a mérgezések gyanújáról időnként kiderül, hogy vaklárma volt, több esetben bebizonyosodott, hogy megmérgeztek diáklányokat olyan elkövetők, akik ellenzik a nők oktatását.

Ez az eset az északi Tahár tartomány fővárosában, Talikánban történt. A tartományi kormányzó szóvivője máris "a kormány és az ország ellenségeit", a lányok iskolába járását ellenzőket hibáztatta a tömeges megbetegedésért.

A diáklányok többségét vasárnap estére már ki lehetett engedni a kórházból, de többen még válságos állapotban voltak. A tőlük levett vérmintákat elküldték elemzésre az egészségügyi minisztériumba - közölte a kórházigazgató.

Három nappal korábban Talikán város egy másik iskolájában is megbetegedett 10-15 diáklány.

Tavaly május és június között négy mérgezés is történt egy tahári leányiskolában, ami miatt meg kellett erősíteni a biztonsági intézkedéseket az oktatási intézményekben.

Az Afganisztánban 2001-ig hatalmon lévő tálibok tiltották a lányok és nők oktatását, a fanatikus muzulmánok elűzése óta azonban ismét tanulhatnak a leányok, és ez Kabulban érvényesül a leginkább. Félő azonban, hogy a nemzetközi erők 2014. végi kivonulása után ismét csorbulnak a nők jogai az országban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezrek emlékeztek a bostoni merénylet

Incidens nélkül ért véget vasárnap este a londoni maratoni futóverseny. Tovább olvasom