Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Merkel az emberi jogok tiszteletben tartását követelte Azerbajdzsántól

A német kancellár az emberi jogok tiszteletben tartását kérte számon Azerbajdzsán elnökétől, aki szerdán Berlinben tett hivatalos látogatást.
Angela Merkel emlékeztette Ilham Aliyev államfőt arra, hogy Azerbajdzsánnak az Európa Tanács tagjaként kötelessége megvédenie az emberi jogokat. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a német alapítványoknak és más szervezeteknek is fontos megbizonyosodniuk arról, hogy a volt szovjet tagköztársaságban "biztos jogi alapokon" működhetnek.

Aliyev a német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatón visszautasította az azeri vezetést illető bírálatokat. Azt hangsúlyozta, hogy minden szabadságjogot garantálnak. Azerbajdzsánban senkit nem üldöznek amiatt, mert valamiről kritikusan vélekedik, a sajtószabadság is érvényesül és az internet is szabadon használható - sorolta országa érdemeit Aliyev.

Megjegyezte, hogy nincs probléma az ő népszerűségével sem, hiszen a lakosság több mint 90 százaléka támogatja.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő csoport szerint az azeri börtönökben legalább 22 politikai fogoly van. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet listáján Azerbajdzsán a sajtószabadság mértéke szempontjából a 160. helyen áll 180 országból.

Merkel ugyanakkor világossá tette tárgyalópartnere számára: Németország érdekelt abban, hogy folytassa a gazdasági kapcsolatok építését Azerbajdzsánnal, amely hatalmas földgáz- és kőolajkészleteinek köszönhetően az egyik leggazdagabb országnak számít a volt szovjet tagállamok közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszalépett a genfi béketárgyalásoktól a líbiai iszlamisták parlamentje

Visszalépett a nemzetközileg elismert líbiai kormány és a fővárost elfoglaló iszlamista fegyveresek… Tovább olvasom