Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Merkel méltatta Görögország sikereit és további segítséget ígért

Az a tény, hogy Görögország - 4 év után először - csütörtökön államkötvényt bocsátott ki, a bizalom visszatérésének a jele.
Angela Merkel német kancellár pénteken Athénban méltatta az adósságválság elleni küzdelemben elért eddigi görög sikereket, de kijelentette, hogy további reformlépésekre van szükség, amihez további segítséget ígért.

A német kancellár rövid, hat és fél órás látogatást tett a görög fővárosban, ahol Antonisz Szamarasz görög miniszterelnökkel tárgyalt, és görög üzletemberekkel találkozott.

A vendéglátó miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezletén Merkel kijelentette: az a tény, hogy Görögország - négy év után először - csütörtökön államkötvényt bocsátott ki, a bizalom visszatérésének a jele. Utalt a szerény gazdasági növekedésre és a munkaerőpiac enyhe stabilizálódására is.

Közölte, hogy Németország továbbra is támogatni fogja Görögországot, és 100 millió eurós kölcsönt bocsát a rendelkezésére egy növekedésösztönző intézmény létrehozásához. Mint mondta, ősszel már látni lehet, hogy milyen további intézkedésekre van szükség. Mindenesetre ez a vita "sokkal derűlátóbb légkörben" fog zajlani. A segélyprogram az idei év végére kifut, addigra tudni lehet majd, hogyan néz ki Athén hosszú távú adósságfizető képessége - mondta.

A 237 milliárd eurós nemzetközi segélycsomagnak mindazonáltal súlyos ára volt, következményei az athéni utcákon is jól láthatók, ahol üzletek ezrei engedték le a rolót - írta a dpa német hírügynökség. A munkanélküliség januárban 26,7 százalékon állt - az eddigi csúcs 27,7 százalék volt -, vagyis másfél millió embernek nem volt munkája, mégis ez volt a legalacsonyabb szint 11 hónap óta.

Szamarasz közölte, hogy Görögország folytatja a reformokat. Hangsúlyozta mindamellett, hogy Athénnak nincs szüksége egy újabb, harmadik segélyprogramra. Értékelése szerint a kötvénykibocsátás után eloszlottak a kétségek Görögország euróövezeti tagságát illetően. "Görögország megcsinálta" - jelentette ki.

Elmondta, hogy a német kölcsönből kezdő vállalkozásokat fognak támogatni. Athén általában nagyobb gondot fog fordítani a gazdaság versenyképességére. Reményét fejezte ki, hogy több német turista fog érkezni országába.

Merkel szerint a hagyományos görög ágazatokban, az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban még sok lehetőség rejlik. Arra biztatta Görögországot, hogy próbáljon ki új módszereket, és fontolja meg az idegenforgalmi szezon meghosszabbítását. A kancellár már a látogatását megelőző sajtónyilatkozatában azt mondta, hogy "Görögország előtt több lehetőség áll, mint amennyi nehézséggel kell megküzdenie".

Merkel előző, 2012. októberi athéni látogatása során heves tüntetések voltak, sok görög a szigorú takarékossági intézkedésekért, életviszonyai romlásáért személyesen a német kancellárt tette felelőssé. Ezúttal a látogatás napján elmaradtak a Merkel-ellenes tüntetések, bár a rendőrség nagy erőkkel készült rájuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jacenyuk: a Krím még életünkben visszatér Ukrajnához

Az ukrán miniszterelnök szerint minden esély megvan a konfliktus békés rendezésére. Tovább olvasom