Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Merkel: Németország határtalan szenvedést okozott a világnak

A világháború kitörésének 70. évfordulóján a német kormányfő ismét határozottan állást foglalt a német-lengyel megbékélés és jó viszony mellett.
A II. világháború kirobbantásával Németország határtalan szenvedést okozott a világnak - ismerte el Angela Merkel kancellár keddi nyilatkozatában.

Az ARD közszolgálati televízióban elhangzott, a világháború kitörésének 70. évfordulójához, illetve az azzal kapcsolatos lengyelországi megemlékezésekhez időzített interjúban a kancellár utalt arra: a Lengyelország ellen 70 évvel ezelőtt indított német támadás vezetett ahhoz, hogy a világháborúban több mint 60 millió katona és polgári személy vesztette életét.

Merkel - aki délután maga is részt vesz a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten kezdődött emlékünnepségen - utalt ugyanakkor a mai Lengyelország területeiről elüldözött több mint 12 millió személy ügyére, amit jogtalanságnak nevezett, hangoztatva, hogy "erről is beszélni kell". "Az okot és az okozatot azonban soha nem fogjuk összekeverni" - fogalmazott a német kancellár.

Mindezzel kapcsolatban Merkel védelmébe vette a II. világháborúban elüldözöttek, illetve kitelepítettek emlékére Berlinben felállítandó és korábban mind Lengyelország, mind Csehország által erősen bírált emlékközpontot.

A német kormányfő ismét határozottan állást foglalt a német-lengyel megbékélés és jó viszony mellett. Az elmúlt időszak bizalomépítő intézkedéseit sikeresnek nevezte, hangoztatva, hogy azok a "nehéz időkön" is átsegítették a két országot.

Merkel egy korábbi, ugyancsak a világháború kitöréséhez időzített üzenetében a háború kirobbantását Németország bűnének nevezte. A kancellár szeptember elsejét a gyász és a fájdalom, valamint a bűnre való emlékezés napjaként említette. Egyidejűleg a hála és a bizakodás napjáról beszélt, kiemelve, hogy Németország ma barátként és partnerként működhet együtt Európa több országával.

A kancellár a megbékélés jelének nevezte azt is, hogy Donald Tusk lengyel miniszterelnök meghívására részt vehet a világháborús megemlékezésen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Edward Kennedy utódát január 19-én választják meg

A múlt héten elhunyt Edward Kennedy amerikai szenátor utódát január 19-én választják meg Massaschusettsben. Tovább olvasom