Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Merkel óvatosan bírálta Kínát

A német kancellár megelégedéssel nyugtázta, hogy a hongongi tüntetések eddig békésen zajlottak.
Óvatosan bírálta a kínai hatóságok emberi jogi politikáját szombaton a német kancellár.

Szokásos hétvégi videóüzenetében Angela Merkel a küszöbönálló, Berlinben sorra kerülő német- kínai kormánykonzultációkkal foglalkozott. Egy kérdésre válaszolva utalt arra, hogy a Li Ko-csiang miniszterelnökkel tervezett találkozón fel kívánja vetni az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatos kínai politikát. Ennek keretében óvatosan bírálta a jogvédő ujgur egyetemi oktató, Ilham Tohti nemrégiben történt, nagy nemzetközi felháborodást kiváltó elítélését. A kínai hatóságok hivatalos közlés szerint szeparatizmus szításának vádjával életfogytiglani börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték az ujgur egyetemi tanárt.

Merkel ezzel szemben védelmébe vette Tohtit, utalva arra, hogy a jogvédő egyetemi tanár az ujgur kisebbség és a han kínai többség békés együttélése mellett foglalt állást. "Úgy gondolom, épp ez az együttélés az, amire Kínában szükség van" - fogalmazott a kancellár.

Angela Merkel érintette a hongkongi helyzetet is, állást foglalva a szólás-, illetve véleményszabadság biztosításának szükségessége mellett. Emlékeztetett arra, hogy a szólásszabadságot törvény rögzíti a Kínához tartozó különleges közigazgatási területen. "Ezt a szabadságot a jövőben is biztosítani kell" - hangsúlyozta a német kancellár.

Merkel megelégedéssel nyugtázta, hogy a hongongi tüntetések eddig békésen zajlottak. Reményét fejezte ki, hogy - mint fogalmazott - a rendőrség józan magatartást tanúsít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillióan vettek részt a ˝sátán megkövezésén˝

Ez a rítus a háddzs befejező része Mekkában. Tovább olvasom