Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Merkel Pekingben: szembe kell nézni a történelemmel, mégha olykor fájdalmas is

Szembenézni a történelemmel olykor fájdalmas, de szükséges - idézi Angela Merkel német kancellárt a hongkongi South China Morning Post című lap szerdai számában, amely külön írást szentelt azoknak a gondolatoknak, amelyeket Merkel Németország náci múltjának feldolgozásával kapcsolatban fejtett ki Pekingben.
Kína vendége a fővárosi Cinghua Egyetemen tartott előadást kedden, egy nappal azután, hogy a fővárosban a kínai elnök ezres nagyságrendű közönség és a televíziónézők előtt emlékezett és emlékeztetett a kínai-japán háború 77 évvel korábbi kitörésére, a japán megszállás és az ellenállás hosszú éveire.

Merkel hétfői közös sajtóértekezletén vendéglátójával, Li Ko-csiang miniszterelnökkel nem reagált Linek arra a megállapítására, hogy "a történelem leckéit észben kell tartani". Ám másnap, anélkül, hogy utalt volna Japánra vagy a múltból eredő és táplálkozó kínai-japán konfliktusra, egy kérdésre válaszolva megjegyezte: fontos, hogy egy ország tisztába tegye háborús történelmét, még ha az fájdalmas is.

"Mindannyiunknak mérlegre kell tennünk, mi rosszat tettünk" - fogalmazott a kancellár. Utalt rá, hogy az 1960-as években sok német fiatal kérdezte szüntelenül a szüleit a náci korszakról. "Ez egy fájdalmas folyamat. De így helyes. Az új generációnak ugyanúgy szembe kell néznie a történelemmel, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy megelőzzük ugyanazoknak a hibáknak az elkövetését" - fejtette ki Merkel.

Ting Csun, a sanghaji Fudan egyetem szakértője Merkel szavait kommentálva megállapította, hogy a német kancellár nem állt egyértelműen a Japánra nyomást gyakorló Kína oldalára, s miközben Pekingben vélhetően üdvözölték megnyilatkozását, nem fog diplomáciai bonyodalmat okozni fontos gazdasági partnerével, hiszen kérdésre válaszolt.

Kína és Dél-Korea az elmúlt időszakban többször is arra szólította fel a jobboldali japán miniszterelnököt, Abe Sindzót, illetve rajta keresztül a szigetországot, hogy nézzen szembe háborús múltjával, "értékelje helyesen" szerepét, és világosan határolódjon el a "militarizmustól". Peking több alkalommal is jó példaként említette Németországot mint ahol e problémát tudták kezelni, s úgy tudni, diplomáciai úton is megkísérelték ezzel kapcsolatban a német politikusokat egyfajta állásfoglalásra bírni.

Angela Merkel szerdán befejeződött látogatásának középpontjában üzleti, kereskedelmi kérdések álltak, de megfigyelők szerint a kancellár, aki hetedik alkalommal járt a kelet-ázsiai országban, ezúttal megtalálta a módját annak, hogy a Peking számára oly fontos kérdést diplomatikusan, egyben világosan megválaszolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán fő szigetei felé közelít a Neoguri tájfun, újabb riasztás Okinaván

Ismét különleges riasztást adtak ki szerda reggel a heves esőzések miatt Japán legdélebbi részeire, miközben a Neoguri szupertájfun a déli fő szigetek felé közeledett. Tovább olvasom