Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Merkel továbblendítené a török EU-csatlakozási tárgyalásokat

A német kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is "szkeptikus" Törökország EU-belépésével kapcsolatban, és hosszú tárgyalási folyamattal számol.
Angela Merkel újabb lendületet akar adni Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak - a német kancellár ezt maga közölte szombaton, egy nappal törökországi látogatása előtt.

Merkel ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is "szkeptikus" Törökország EU-belépésével kapcsolatban, és hosszú tárgyalási folyamattal számol.

"Bár szkeptikus vagyok, hozzájárultam a csatlakozási tárgyalások folytatásához. (...) A tárgyalások az utóbbi időben megakadtak, és én amellett vagyok, hogy nyissuk meg a tárgyalások egy újabb fejezetét, hogy egy lépéssel előbbre jussunk" - fejtegette Merkel.

A csatlakozási tárgyalások 35 fejezetéből az unió eddig 13-at nyitott meg Törökországgal, s ezekből csupán egyet zárt le, a tudományos és kutatási fejezetet.

Videoüzenetében a német kancellár különlegesnek nevezte a két ország kapcsolatait, és szorgalmazta a fiatalok csereprogramjainak kiépítését Törökországgal.

Merkel látogatása előtt két nappal Törökországba érkezett Thomas de Maiziere német védelmi miniszter, aki szombaton keresi fel az ország déli részére telepített német és holland légvédelmi rakétaütegeket. Látogatására elkíséri őt Ismet Yilmaz török és Jeanine Hennis-Plasschaert holland védelmi miniszter. A Törökország szíriai támadásoktól való védelmét szolgáló NATO-bevetésben 300 német katona vesz részt.

"Katonai és politikai szempontból is súlyos időket élünk" - mondta látogatása kezdetén, péntek este de Maiziere a milliós lakosságú Adanában. A német miniszter egyúttal méltatta Ankara szerepvállalását a szíriai menekültek tízezreinek befogadásában.

Az Egyesült Államok, Hollandia és Németország két-két Patriot-üteget telepített különböző dél-törökországi helyszínekre. A német Patriot-ütegeket Kahramanmaras közelében, a szíriai határtól mintegy száz kilométerre helyezték el.

A helyszínt vasárnap Angela Merkel német kancellár is felkeresi, kétnapos törökországi látogatásának nyitányaként.

Ankara azt követően kért segítséget a NATO-tól, miután a szíriai határ mentén fekvő török településekre többször is csapást mértek szíriai oldalról, és Törökországban aggodalmat keltett, hogy Szíria 700 kilométeres hatótávolságú rakétákkal is rendelkezik, amelyek az ország nagy részét képesek lennének elérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat tartályból szivárog a radioaktív hulladék

A Washington állambeli Hanford atomtemető 177 földalatti tartályában több millió liter sugárzó… Tovább olvasom