Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 5°C | 10°C Még több cikk.

Merkel: Zágrábnak még akad tennivalója, Kövér a csatlakozás segítésére szólított fel

A nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának segítésére szólított fel Kövér László szombaton Zágrábban. A német kancellár szerint még sok reformfeladat vár Horvátországra, amely hétfőn válik az Európai Unió 28. tagállamává.
Kövér László: Segítsük együtt a Nyugat-Balkán uniós csatlakozását!

A nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának segítésére szólított fel Kövér László szombaton Zágrábban.

A nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásának segítésére szólított fel Kövér László szombaton Zágrábban.

Az Országgyűlés elnöke a szábor, vagyis a zágrábi parlament Horvátország európai uniós csatlakozása alkalmából szervezett ünnepi ülését követően úgy fogalmazott: egy fontos időszak lezárult, egy új időszak kezdődik most. "Ebben az új időszakban nekünk új ajánlatunk van Horvátország számára: támogassuk együtt azokat az országokat, amelyek Horvátországot követhetik ezen az úton. Segítsük elő együtt, hogy Európa újraegyesítése befejeződjék!" - fogalmazott a magyar házelnök.

Kövér László Magyarország nevében gratulált a horvátországi politikustársaknak, barátoknak és a horvát embereknek az ország uniós csatlakozásához. Hozzátette, hogy jelenléte egyben annak a támogatásnak a kifejezése, "amelyet Magyarország igyekezett megadni az első pillanatoktól fogva Horvátország számára az euroatlanti integrációs folyamatban".

"Adjuk össze erőinket, hogy a saját nemzeti érdekeinket hatékonyabban tudjuk érvényesíteni", mint olyan közép-európai országok, amelyeknek a történelme hosszú évszázadokon keresztül - az első világháború előtt és a második világháború után is - összefonódott - tette hozzá.

A zágrábi törvényhozás ünnepi ülésén a horvát közjogi méltóságok és az Európai Parlament horvát képviselői mellett a lengyel, a svéd, az osztrák, a francia és a szlovén törvényhozás, valamint az Európai Parlament delegációja is részt vett. Magyarország és a magyar diplomácia kitüntetett szerepét jelzi, hogy Kövér László az ünnepi ülésen közvetlenül Ivo Josipovic horvát köztársasági elnök mellett kapott helyet, a külföldi parlamenti delegációk közül pedig elsőként a magyar vendégeket köszöntötték a házigazdák. A záró sajtónyilatkozatok sorában is a magyar házelnök kapott elsőként szót.

Az ülésen Zoran Milanovic horvát miniszterelnök értékelte az uniós belépésig tett erőfeszítéseket, majd a különteremben tartott pezsgős koccintást megelőzően Ivo Josipovic államfő üdvözölte a csatlakozás történelmi pillanatát. Az integrációs folyamatban játszott szerepéért köszönetet mondott és kitüntetést is adott át Jadranka Kosor korábbi miniszterelnöknek, illetve Ivica Racan néhai köztársasági elnök családjának.

Merkel: Zágrábnak még akad tennivalója

A német kancellár szerint még sok reformfeladat vár Horvátországra, amely hétfőn válik az Európai Unió 28. tagállamává.

"Pontosan a jogbiztonság, valamint a korrupció elleni küzdelem terén kell még nagy lépéseket tennie" Zágrábnak - vélekedett Angela Merkel szombaton nyilvánosságra került podcast üzenetében. Ezen kívül további reformokra van szükség a gazdaság és a munkaerőpiac területén az adriai országban - fűzte hozzá a német kancellár.

Horvátországgal - Szlovénia után - az egykori Jugoszlávia második tagköztársasága kerül be az európai integrációs szervezetbe.

Merkel közölte: "mi álljuk a szavunkat. Korábban ugyanis azt mondtuk: a Nyugat-Balkán minden országa előtt nyitva áll a lehetőség az EU-tagságra."
Horvátország példája ugyanakkor azt is mutatja, hogy az unióba vezető út hosszú. Zágráb 2004-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Bizottsággal.

Útlezárások, rendkívüli biztonsági intézkedések Zágrábban az EU-csatlakozási ünnepség miatt

Az ünnepségek központi helyszínei - a Jelacic tér és a Szent Márk tér -, továbbá a külföldi delegációkat elszállásoló hotelek környékén és a repülőtérről odavezető utakon már szombaton útlezárásokra kell számítani, mert számos külföldi házelnök vesz részt a horvát parlament (szábor) aznapi ünnepi ülésén.

A forgalomkorlátozásokról és az alternatív útirányokról a zágrábi rendőrség a honlapján közölt részletes tájékoztatást.

A delegációk közlekedésének pontos útvonalát és idejét a hatóságok biztonsági okokból nem közölték, ahogy azt sem lehet tudni, hogy melyik belvárosi hotelekben szállnak meg a külföldi vendégek. Helyi sajtóinformációk szerint a potenciális útvonalakon még a csatornafedeleket is lehegesztették.

Zágráb központjában a hétvégén az ott lakók sem parkolhatnak az utcán, a tiltás idejére autóikat egy belvárosi parkolóban hagyhatják.

Rendkívüli menetrend szerint közlekednek szombattól hétfőig Zágrábban a buszok és villamosok is, időszakosan pedig a gyalogos forgalmat is korlátozzák egyes helyeken.

Vasárnap nem lesz nyitva a leghíresebb horvát piac, a Jelacic tér melletti Dolac sem, továbbá korlátozzák a környékbeli kávézók, éttermek, üzletek nyitva tartását is. Több kávézó az utcai teraszhelyiségét is kénytelen lesz elbontani vasárnapra.

Cserébe hétfőn, Horvátország európai uniós tagságának első napján 24 órás nyitva tartást engedélyeztek a belvárosi vendéglátóhelyeknek Zágrábban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszorítások az Európai Unió intézményeinél

Takarékossági intézkedéseket vezetnek be az Európai Unió intézményeinél, átmenetileg befagyasztják a… Tovább olvasom