Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 21°C Még több cikk.

Meteorit csapódott be Oroszországban: több mint ezer sérült

Meteorit csapódott be és hullott darabokra Oroszországban, az Urál hegység körzetében helyi idő szerint péntek délelőtt. Több mint ezer ember sebesült meg - közölték az orosz belügyminisztérium sajtóközpontjában.
A robbanás által keltett lökéshullám jelentős - az első becslések szerint egymilliárd rubel (hétmilliárd forint) - anyagi kárral járt Cseljabinszkban és környékén. Szintén becslések szerint több mint háromezer többlakásos épületben törtek ki az ablakok, miközben Cseljabinszkban éjszakánként mínusz 20 fokos fagyokat is mérnek. A körülbelül 1200 ember sebesülését zömmel üvegszilánkok okozták.

A jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület (megye), valamint Baskírföld és a Volga folyó középső és alsó szakaszánál elterülő vidék fölött haladt át a meteorit közép-európai idő szerint hajnali 3 és 4 óra között.

Az orosz tudományos akadémia szakemberei szerint a meteorit tömege körülbelül tíz tonna volt, hiperszonikus, óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 30-50 kilométeres magasságban robbant szét.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma 20 ezer emberét mozgósította a meteoritrobbanás következményeinek felszámolására és a becsapódás helyének vagy helyeinek megállapítására.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint az igen fényes "tűzgömb" Kazahsztán felől érkezett. A Kazinform kazah hírügynökség jelentése szerint a Cseljabinszki területtel délen határos Kusztanaj megyében észlelték a meteoritot. Kusztanaj város lakói tűz- és füstcsóvát láttak az égen.

A Cseljabinszki terület kormányzatának egyik tisztségviselője elmondta: azt sem zárják ki, hogy a meteorit megjelenése összefüggésben van a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroidával, amely rekordközelségben, 27 és fél ezer kilométernyire halad el majd a Föld mellett. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint az aszteroida nem veszélyezteti bolygónkat.

A ritka természeti jelenség, a meteoritbecsapódás nagy riadalmat keltett a dél-uráli térség lakosságának körében. "Azt hittük, felrobbanunk" - mondták Cseljabinszk lakói az orosz hírtelevízió riporterének. A milliós lakosú szibériai városban és környékén megnövelték a rendőrjárőrök számát.

A lenta.ru orosz híroldalon elhelyezett, mobiltelefonon készített felvételek tanúsága szerint a Moszkvától 1500 kilométerre keletre található Cseljabinszkban heves robbanások hallatszottak, miközben a meteorit, illetve darabjai átszáguldottak a város fölött.

Az operatív stáb közlése szerint a meteorit egy darabja Cseljabinszktól nyugatra egy tóba csapódott be, hatalmas léket vágva a jégben. Más beszámolók szerint a becsapódás helye a tó partja volt, ott kráter keletkezett. A környéket lezárták.

Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete. Kár ért számos sportlétesítményt. Egy iskolában diákokat sebesítettek meg a betört ablakok szilánkjai. A hatóságok arra kérték a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket a tanintézményekből, és őrizzék meg nyugalmukat.

Korábban írtuk:

Nem meteorfelhő, hanem egy meteor hullott le és robbant szét a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben Oroszországban, az Urál-hegység körzetében helyi idő szerint péntek délelőtt. Több száz ember sebesült meg - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivőhelyettese.

A meteorrobbanás által keltett lökéshullám jelentős anyagi károkat okozott, rengeteg épületben törtek ki az ablakok. Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint több mint ötszáz ember sérült meg, többségüket üvegszilánkok sebezték meg. A jelentések beérkezésével az adatok folyamatosan változnak, percről percre növekszik a sebesültek száma is.

Az Urál menti jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület, valamint Baskírföld és a Volga folyó középső és alsó szakaszánál elterülő vidék fölött haladt át a meteor közép-európai idő szerint hajnali 3 és 4 óra között.

A Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint "tűzgömb" vonult át az Urál-hegység felett. Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium munkatársa a Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy szerinte a meteor több tíz tonnás lehetett, és darabjai több tíz kilométeres körzetben szóródhatnak szét a földön.

A természeti jelenség riadalmat keltett a lakosság körében. A Cseljabinszk környéki településeken megnövelték a rendőrjárőrök számát.

Live Info videó


A lenta.ru híroldalon elhelyezett, mobiltelefonon készített felvétel tanúsága szerint Cseljabinszkban heves robbanások hallatszottak, miközben a meteor átszáguldott a város fölött.

A Cseljabinszki régióban létrehozott operatív stáb közlése szerint a meteor egy darabja Cseljabinszk várostól nyugatra, Csebarkuljtól egy kilométerre, egy víztározóba csapódott be.

Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete. Egy iskolában diákokat sebesítettek meg a betört ablakok szilánkjai. A hatóságok arra kérték a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket a tanintézményekből és őrizzék meg nyugalmukat.

A Kazinform kazah hírügynökség jelentése szerint a Cseljabinszki területtel délen határos kazahsztáni Kusztanaj megyében is észlelték a meteort. Kusztanaj város lakói egy teniszlabda méretű tűz- és füstcsóvát láttak az égen.

Pánik nincs, összeesküvés-elmélet van

Nincs pánik, de a szibériai Cseljabinszkban és környékén élők csak lassan ocsúdnak fel a térségben lezuhant meteorit okozta sokkhatásból, miközben a tudósok azt próbálják kideríteni, hogy milyen égi jelenséggel van dolguk. A szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Vlagyimir Zsirinovszkij, radikális orosz ellenzéki politikus az amerikaiakat sejti a meteorithullás hátterében.

Meteoreső Oroszországban: soha még ennyi sérült

Rendkívül ritka, hogy egy űrből érkező objektumnak áldozatai vannak; s az a "meteoreső", amely pénteken Oroszországra zúdult, százak sérülését okozva, példátlan az emberiség történetében - jelentette ki egy brit szakértő.

"Töröm a fejem, hogy volt-e már a történelemben ilyen esemény, amelyben ennyi ember megsérült egy ilyen tárgytól. (...) Nagyon, nagyon ritka, hogy ilyesminek emberáldozatai vannak" - mondta Robert Massey, a brit Királyi Csillagászati Társaság igazgatóhelyettese.

A kis űrszemetek többnyire elégnek még a földet érés előtt, amint belépnek a légkörbe, fénylő csíkot húzva maguk után, amelyeket láthatunk az esti égbolton. Ám - igen ritkán - vannak olyan nagyobb objektumok, amelyek ellenállnak a légköri súrlódásnak, és az atomszféra alsóbb rétegeiben szétrobbannak, erős lökéshullámot keltve. Pontosan ez történt péntek reggel az Ural fölött - mondja Massey.

Az orosz hatóságok adatai szerint ötszáznál többen sérültek meg, főként üvegszilánkoktól, amikor a lökéshullám betörte a házak ablakait.

A mostaninál sokkal nagyobb kozmikus kövek - például az az aszteroida, amely 65 millió évvel ezelőtt valószínűleg kipusztította a dinoszauruszokat - is elérhetik a Földet, atombombák ezreinek megfelelő energiát szabadítva fel. Egy ilyen esemény azonban még sokkal ritkább.

Robert Masseynek a médiahírek alapján készített becslései szerint az Oroszországban becsapódott kisbolygó alig tízméteres lehetett eredetileg, mielőtt behatolt a légkörbe. - Az, hogy egy ilyen dolog történjék lakott terület fölött, és ennyi kárt okozzon, példátlan - hangsúlyozza a szakértő. - Volt több nagyobb meteorhullás a XX. században, közülük legalább kettő Szibéria fölött, de mivel bolygónk kétharmadát óceánok borítják, az ilyen eseményeket általában nem vesszük észre - mondta.

Az orosz tudományos akadémia nem engedheti meg magának az elhamarkodott megállapításokat, ezért jelenleg a tudományosan megalapozott következtetéseken dolgoznak a szakembereink - közölték a tekintélyes tudósszervezetnél.

A Moszkva közeli Zvenyigorodban lévő Csillagászati Intézetben eközben azt próbálják megállapítani, hogy van-e összefüggés a valószínűleg Cseljabinszk körzetében becsapódott meteorit és a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroida között. Az aszteroida péntek este rekordközelségben, 27,5 ezer kilométerre halad a Föld mellett.

Szergej Barabanov, a zvenyigorodi intézet igazgatója szerint jelenleg nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a meteorit a kisbolygó "kísérője" volt. Amíg azonban nem vizsgálják meg a meteorit időközben fellelt darabjait, nem állíthatják teljes bizonyossággal, hogy miről is van szó - jegyezte meg egy szakértő az orosz állami televíziónak.

Szergej Jazev, az irkutszki állami egyetem csillagvizsgálójának igazgatója kijelentette, hogy az általa uráli tűzgömbnek nevezett jelenségnek semmi köze sincs a 2012 DA 14-es kisbolygóhoz, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) veszélytelennek tart.

Phil Plait amerikai csillagász a slate.com internetes oldalon lévő blogján úgy vélekedett, hogy nagyméretű meteorit robbant fel a több kilométeres magasságban, és annak darabjai zuhantak a földre.

Az orosz állami televízió is élőben fogja közvetíteni, amint a 2012 DA 14 katalógusjelű kisbolygó megközelíti a Földet. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma arról győzködi a lakosságot, hogy ne tartson az aszteroidától, és azt javasolta, hogy mindenki szerezzen be távcsövet, hogy láthassa az érdekes jelenséget.

Az Urál közeli régiókban nincs világvége hangulat, azonban az emberek korántsem nyugodtak meg. Még nem múlt el a sokkhatása a Cseljabinszk fölött helyi idő szerint reggel nyolc óra tájban nagy robbanásokkal elszáguldó meteornak. A Rosszija nevű hírtelevízióban egymás után jelennek meg az amatőr videofelvételek, amelyek ijesztőbbnél ijesztőbb jeleneteket rögzítettek. Az egyiken látható, amint egy üzemben gyanútlanul haladó fiatalember a csodával határos módon menekült meg attól, hogy a meteorrobbanás lökéshullámának következtében a csarnokba berepülő hatalmas ablaküvegdarab kettészelje.

Az állami televízió arról is beszámolt, hogy a cseljabinszki atlétikai csarnokban a reggeli edzés alatt többen megsérültek, egy edzőnek a hátából és a fejéből álltak ki a szilánkok, de mentőt nem tudtak hívni, ugyanis nem működtek a mobiltelefonok.

Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium tudósa arra hívta fel a figyelmet, hogy februárban nem szokatlan a meteorithullás, ezért további hasonló jelenségek várhatóak.

A tudományos közlések mellett hajmeresztő elképzelések is napvilágot láttak Moszkvában. Volt aki UFO-t látott a meteoritban, a szélsőségesen radikális nézeteiről ismert Vlagyimir Zsirinovszkij pedig kijelentette, hogy szerinte egy új amerikai fegyvert próbáltak ki orosz területek fölött. A politikus azt is tudni vélte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter azért próbálta telefonon elérni az afrikai körúton tartózkodó orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy figyelmeztesse a fegyverkísérletre.

Az internetes közösségi oldalakon hatalmas érdeklődést váltott ki a meteorit. A Twitteren fiókja is nyílt, s valakik a tűzgömbként lezuhanó jelenség nevében humoros társalgásba kezdtek az orosz internetezőkkel. A meteorit elnézést kért a károkért, de azt is megkérdezte, hol lehet panaszkodni az orosz postára. "Nem vagyok helyi, nem tudom, hogy kell ezt intézni". "Dmitrij Rogozin, (az űrkutatásért és védelmi iparért felelős) orosz miniszterelnök-helyettes érdeklődött irántam. Mentsenek meg!" - kérte az uráli meteorit a Twitteren.

Olvasóink írták

 • 20. kormoska 2013. február 17. 20:58
  „Kellenek az ilyen rendkívüli események,hogy az emberiség időről-időre észhez térjen!Kell ezért is,hogy fennmaradjon az egészséges félelem és lássuk,hogy milyen sérülékenyek vagyunk.
  Azt gondoljuk,hogy mi már mindenre fel vagyunk készülve technikailag,mi mindent ki tudunk védeni.
  Pedig egy nagyobbacska"kavics"meg tudja változtatni a föld éghajlatát,el tud törölni egy nagyvárost,egy 2-3 kilométeres átmérőjű pedig síűimán visszarepítene bennünket a kőkorszakba!”
 • 19. THK 2013. február 16. 09:04
  „18.,
  de, naivan nagyon is sokat vársz el a technikai fejlettségtől, ha komolyan gondolod, hogy alig 10-15m-es szikladarab közeledését is garantáltan időben tudnánk észlelni...

  Ez nem olyan, mint egy út mellett állva látni, ahogy gyorsan közeledik egy autó:
  - bármilyen irányból érkezhet, a Föld túlfelén is,
  - nincsen saját fénye, ezért csak akkor észlelhető, ha a Nap megvilágítja,
  - a nagy távolság miatt közvetlenül nem látod a mozgást! Csak az a megoldás, ha folyamatosan nagyfölbontású fényképek készülnek, amiken az előző állapothoz képest keresik a különbséget

  Ezért könnyű belátni, mennyire minimális az esélye az időben észlelésnek.”
 • 18. plútó 2013. február 15. 23:49
  „Radarok, lokátorok, figyelő műholdak legalább pár órával előtte nem észlelik? Hogy lehetőség szerint figyelmeztessék az adott térségben lakókat..? Nem vagyok elbizakodott a technikánkkal....”
 • 17. szabójóska 2013. február 15. 23:40
  „Nem tudom megítélni,hogy milyen eséllyel tudunk védekezni egy ilyen kicsi és gyors kődarabbal szemben. félek hogy az észlelhetőségi határon kívül esik. Az biztos,hogy még sokat fogunk vele foglalkozni.
  Egyébként a pokol tüze én úgy tudom nem természeti jelenség,hanem emberi eredetű.”
 • 16. klj-54 2013. február 15. 23:12
  „Jó lenne ha a honlap szerkesztője nem automatára tenné a videót, mert zavaró tud lenni, ha nem tudom mi a franc ami felüvölt?
  Túl nagyra tartja magát az emberiség, miközben lövése sincs a való világról:(”
 • 15. szabójóska 2013. február 15. 23:10
  „7 baltazar
  A Tunguz meteorit rejtélye a nagyon földközeli robbanás. Ami ráadásul rendkívül magas hőmérsékletű is volt, lévén a nitrogén az oxigénnel csak az ívfény hőmérsékletén egyesül nitrogén-monoxiddá amit az adott esetben szintén bizonyítottak. Nos a nitrogén -monoxid is ózon romboló hatású. A metán pedig több módon is károsítja az ózon pajzsot: először is mivel relativ moltömege kicsi és a felső légrétegekbe dúsul, másrészt ott reagál el az ózonnal belőle szén-monoxid képződik,ami szintén reagál az ózonnal. A mostani fényjelenséget nézve itt is közel ívfény hőmérséklet volt. Kíváncsian várom a további méréseket.”
 • 14. lacla 2013. február 15. 22:22
  „Miért nem tudták megjósolni mi várható? Bezzeg, ha a föld mellett megy el, azt tudják.”
 • 13. Dr.Input 2013. február 15. 18:26
  „12. Miért most mi van? A természet ellen úgysem tudsz mit csinálni, úgyhogy ha minden héten egy tucat ilyen meteorbecsapódás lenne, akkor sem lenne semmi. Még mindig nagyobb mértékben pusztítjukk magunkat mint az ilyen méretű meteorok tennék.”
 • 12. baltazar 2013. február 15. 17:34
  „Mi lenne, ha minden hétre jutna egy tucat ilyen 10 tonnás, előre nem látható meteor? Ha ez eltalált minket, akkor egy sávban több ilyen darab is lehet, mert nem egyedül járják az útjukat, hanem rajokban.
  A ma este elhaladónak ha nincs is köze ehhez, de egy másik ezzel foglalkozó weboldalon lehet látni az elhaladó 130 ezer tonnás útvonalát. A Föld görbíti el a pályáját, ahogy elhalad. Szinte percre pontosan fel van tüntetve azon a térképen a Hold helyzete, az elhaladás időpontja, ami több órán keresztül lesz látható jó távcsővel.”
 • 11. Dr.Input 2013. február 15. 17:09
  „A ma este a földet megközelítő objektum kb 130000 tonna, tehát körülbelül 10000szer nehezebb(ha a 10 tonna valóban kb helyes feltételezés), ezáltal valószínűleg nagyobb is. Nem feltétlenül olyan könnyű észrevenni egy pár méteres kődarabot, de ehhez nem igazán értek.”
 • 10. queenmargareth1 2013. február 15. 16:57
  „mindenesetre rohadt ijesztő, már a hangrobbanás is!
  mi van, ha úgy reagálnak, hogy megtámadták az őket, mármint másik ország?!nem hiszem el én sem, hogy ilyen technikával nem tudták kiszűrni.”
 • 9. baltazar 2013. február 15. 16:38
  „Dr.Input!
  Igazad van.Nem néztem meg a szöveget, ami alatta van. Küldték nekem is a linket.Ennek tényleg semmi köze a mai eseményhez.
  Viszont becslések szerint 10 tonnás volt a "kódarabka". Érdekes, hogy a ma este a Föld mellett elhaladó égitestet látják előre, de egy Földet keresztező 10 tonnás kődarabot nem. A katonaság szerint megtalálták a krátert, ami 6 méter átmérőjű.”
 • 8. Dr.Input 2013. február 15. 16:01
  „7. baltazar: Az általad linkelt videón látható helynek semmi köze a mostani meteorhoz: http://utikalauz.info/turkmenisztan/a-pokol-kapuja-derweze.php”
 • 7. baltazar 2013. február 15. 15:17
  „Ezt ajánlanám megnézni:
  Még mielőtt megnéznétek, azon el kell gondolkodni, hogy ez a világ bármely pontjára becsapódhatott volna. érthetetlen, hogy nem tudják előre észrevenni a jelenség bekövetkezését, csak azt konstatálják, hogy "megtörtént". Félelmetes.
  http://www.youtube.com/watch?v=XDYdh7V0vyU
  5!
  A jégbe zárt metán nem tud egy ilyen meteortól robbanásba jönni. Ha egyszer "kiszabadul", akkor az ózon réteg fog veszélybe kerülni inkább.”
 • 6. IncontinentiaButtocks 2013. február 15. 13:52
  „Én asszem helyben lef.stam volna a bokám.”
 • 5. szabójóska 2013. február 15. 11:52
  „Hülyeségeket lehet írni rogyásig. De aki természettudománnyal foglalkozik az először a jelenségeket vizsgálja és csak utána keresi az Urat. Nem véletlen, hogy mindig akkor jön a hullás ,lásd tungúz esemény,amikor a Föld ilyen állásban van. Ekkor jön az aszteroida raj De hát a Túngúz becsapódás körüli eseményeket máig nem értjük pontosan. Sok elmélet van. Megtoldanám még eggyel. Az adott terepen már tundra van,jégbe zárt metánnal, mely robbanás szerűen felszabadul ha alulról a tektonikus lemezek elmozdulnak és ha jön egy elegendően nagy energiájú test az űrből akkor a lemez feszültsége is megszűnik és egy talajmenti robbanás következhet be.Erre sok jel utal,de a kozmikus behatásra is Tehát nem egy okra volt az sem visszavezethető , valószínűleg koincidencia van”
 • 4. hős 2013. február 15. 11:40
  „Egy biztos.A katasztrófavédelem emberei a helyükön vannak, uralják a helyzetet az Uralnál is!!!Nyugalom emberek hálóval fogják be azokat a fránya meteorokat!”
 • 3. queenmargareth1 2013. február 15. 11:37
  „hú én ott helyben összecsináltam volna magam...”
 • 2. yin-yang 2013. február 15. 11:05
  „:)”
 • 1. Beroesz 2013. február 15. 10:46
  „Ez is isteni intő jel. Az értők tudják e jelekből tudhatják, hogy közel a világvége: lemondott a pápa, villám csapott a Szent Péter bazilika tetejébe, meteor hullott Oroszországra és megszakadtak a tárgyalások az IMF-fel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A twitterező pápa

Lemondott a pápa, sokkolta a hír a világot hétfőn. Megkezdőtek a találgatások, hogy ki lesz az utódja, de milyen pápa volt XVI: Benedek? Tovább olvasom