Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Michnik: az EU nyomást gyakorol Magyarországra

Bécs - Az Európai Unió diszkréten nyomást gyakorol Magyarországra a demokratikus értékek védelme érdekében - mondta Adam Michnik volt lengyel ellenzéki, a baloldali Gazeta Wyborcza című lap kiadója egy osztrák lapban megjelent szombati interjúban.
Az Európai Uniónak nem áll hatalmában szankciókat alkalmazni szuverén tagállamai ellen, de megpróbálnak diszkréten nyomást gyakorolni, amikor demokratikus alapértékek vannak veszélyben. Ez történt Ausztria esetében, amikor Jörg Haider vezetésével az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bekerült a kormányba, és ez történik most Magyarország esetében is - állította Adam Michnik a konzervatív Die Pressének. A riporter az egész oldalas interjúban több más téma között kérdezte Magyarországról is Michniket.

"Az eredmény nem igazán nagy, de kevés eredmény is jobb, mint a semmi" - vélekedett az egykori ellenzék egyik vezető személyisége. Michnik kijelentette, "különlegesen aggasztónak" tartja a magyarországi politikai fejleményeket, nem csak Magyarország, de a kelet-közép-európai térség minden volt kommunista országa szempontjából. "Ijesztő példa arra, hogyan lehet EU-tagállamokban teljesen demokratikus úton olyan állammodellt megvalósítani, amit én kvázi diktatúrának neveznék" - fogalmazott.

Úgy vélekedett, Lengyelország is kapott "ízelítőt" ilyen folyamatokból Jaroslaw Kaczynski kormányzása idején. A Kaczynski-kormány idején lefektették egy "Negyedik Lengyel Köztársaság" alapjait, egy erősen centralizált, autoriter módon kormányzott államét, amelyben minden demokratikus intézménynek egy párt gyámsága alatt kellett állnia - mondta Michnik. "A Kaczynski-kormányt két év után leváltották, de Orbán Viktor mögött kétharmados többség áll, és ez megrázó" - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2011. június 26. 19:47
  „Nem mondok semmit !

  ,,Adam Michnik (Varsó, 1946. október 17. - ) lengyel történész, esszéista, politikai újságíró, Lengyelország vezető napilapja, a Gazeta Wyborcza főszerkesztője. 1968 és 1989 között a lengyelországi földalatti demokratikus ellenzék egyik vezető személyisége volt. Számos kitüntetés birtokosa.
  Szülei, Ozjasz Szechter és Helena Michnik a két világháború között az illegális Lengyelország Kommunista Pártjának funkcionáriusai voltak. Két testvére közül Jerzy haláláig New Yorkban élt; Stefan 1951 és 1956 között a varsói katonai bíróság bírója volt, 1969 óta Svédországban él. Fia, Antoni 1986-ban született.
  Önéletrajzi jellegű szövegeiben zsidó származású lengyelként határozza meg magát.[1][2]"

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Adam_Michnik

  kb. ennyire kell komolyan venni a hírt és adóját !”
 • 2. Jozsoci 2011. június 25. 17:36
  „Nem kétséges, hogy Magyarországon most már kemény egyszemélyes diktatúra van, beleértve az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök, az ügyészség és a bíróság intézményeit is. Az Eu. egy nagy nulla. Az eu adott valamennyi pénzt infrastrukturális fejlesztésekre, cserébe tönkretette a teljes magyar mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, a dán, német és az olasz gazdák javára. Mindezt a magyar felső vezetés szeme láttára. Ha ezt valaki meg tudja cáfolni, szóljon.”
 • 1. dodó 2011. június 25. 17:32
  „Kedves, hogy ennyire aggódik értünk ez a derék Adam Michnik, a volt lengyelországi liberális álellenzéki galiciáner, a cionbal Gazeta Wyborcza című lap kiadója.
  Talán mégis jobban örülnénk, ha saját lapjában hitsorsosai palesztínai rémtetteivel foglalkozna, arról adna interjút az álkonzervatív Die Pressének.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

75 év után azonosították García Lorca gyilkosait?

Hetvenöt évvel azután, hogy Federico García Lorcát kivégezték, egy történész alighanem fellebbentette a fátylat a halálát övező rejtélyek egyikéről. Tovább olvasom