Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Milliós vérdíj Kadhafi fejére

Kétmillió dinár, azaz mintegy 1,6 millió dollár vérdíjat tűzött Moammer el-Kadhafi ezredes fejére szerdán a líbiai felkelők vezető testülete, az Átmeneti Nemzeti Tanács.
A pénzt az kapja, aki élve vagy halva kézre keríti az ország eddigi vezetőjét. Az összeget líbiai üzletemberek ajánlották fel a tanácsnak. A testület vezetője, Musztafa Abdul-Dzsalíl közölte, hogy ezen felül teljes büntetlenséget élvezhet az, aki Kadhafit megöli vagy elfogja.

Tripoliban eközben Kadhafi emberei a városközpontot ágyúzták, beleértve az előző nap elfoglalt Báb el-Azizíja épületegyüttest, amely korábban az ezredes főhadiszállásaként szolgált. Kadhafi híveinek erőssége a szomszédos Abu Szalim negyed, ahol orvlövészek rejtőzködnek az épületek tetején. Bád el-Azizíjában tüzérségi gránátok robbantak a felkelők között, aki a romok között fényképeztették magukat. A negyedet körülzárták.

A felkelők azt állítják, hogy Líbia területének 95 százaléka van az ellenőrzésük alatt. A kivételek közé tartozik Szirt földközi-tengeri kikötőváros, amelynek térségében váratlanul erős ellenállásba ütköztek. Szirt Kadhafi szülővárosa, és komoly védelmi állások vannak kiépítve körülötte. Az összecsapások a várostól ötven kilométerre fekvő Ben Dzsavad térségében zajlanak, egyelőre tüzérségi párbaj formájában. A felkelők előzőleg Rasz Lanúfnál is "reteszbe" ütköztek, amikor Szirtet akarták megközelíteni.

Keleti frontjuk főparancsnoka szerint Szirt védői nem reagáltak a tárgyalási javaslatokra, nem akarják megadni magukat. Bengáziban egy katonai szóvivő ennek ellenére azt mondta, hogy a város bevétele csak idő kérése.

A szóvivő afelől is biztos, hogy hamarosan elfoglalják a délnyugati városokat is, amelyeket Kadhafi emberei ellenőriznek a Nigerrel, Csáddal és Algériával közös, óriási határtérségben. Ennek központjai a repülőtérrel is rendelkező Szabha város, és a tőle délre fekvő Marzúk oázis.

A Kadhafi-rendszer utolsó külügyminisztere kilátástalannak tartja a további harcot, szerinte az ezredes már kimerítette minden lehetőségét, és uralma véget ért. Abdelati Obeidi Tripoliban lévő házából nyilatkozott a brit 4-es csatornának. Mint mondta, most már nem tartja valószínűnek, hogy Kadhafinak szabad elvonulást engedélyezzenek. Ami saját magát illeti, nem tart attól, hogy őt vagy a családját bántani fogják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DSK felmentve: még három férfi spermája volt a szobában

Ejtik a nemi erőszak vádját Dominique Strauss-Kahn (DSK), a Nemzetközi Valutaalap volt vezetője… Tovább olvasom