Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Mimikával irányíthatjuk az elektromos készülékeket

Nemsokára szemhunyorítással, mosollyal vagy felhúzott szemöldökkel indíthatjuk a mosógépet vagy a zenelejátszót egy apró japán eszköz révén.
A berendezés úgy néz ki, mint egy hagyományos fülhallgató, de ki van egészítve egy olyan infravörös érzékelővel, amely méri azokat az apró mozgásokat a fülben, amelyek különféle arckifejezéseket kísérnek.

Így a "Mimi Switch" vagy "Ear Switch" (mimikakapcsoló vagy fülkapcsoló) bármilyen berendezéshez szolgálhat távirányítóként.

"Egy gyors szájhúzással fel tudjuk kapcsolni a világítást vagy elindíthatjuk a mosógépet" - magyarázza a feltaláló, Tanigucsi Kazuhiro, az Oszakai Egyetem műszaki kutatója.

"Az iPod lejátszót elindíthatjuk vagy megállíthatjuk, ha kidugjuk a nyelvünket, ahogy Einstein tette a híres fotóján. Ha nagy szemet meresztünk, a lejátszó a következő zeneszámra ugrik. Jobb szemünkkel kacsintunk: ezzel visszaléptetjük a lejátszót az előző számra".

"A berendezést be lehet programozni különböző más arckifejezésekre, mint amilyen az orr felhúzása vagy egy mosoly" - teszi hozzá a feltaláló.

A mimikakapcsoló képes adatok tárolására és értelmezésére is, vagyis fel tudja ismerni a felhasználót. Figyeli a mindennapi viselkedés közbeni arckifejezéseket, és az adatokat elemzi. Ha úgy találja, hogy a felhasználó nem mosolyog eleget, akkor elindít egy vidám zenét.

Az apró berendezést nemcsak szórakozásra lehet használni (hogy mondjuk olvasás közben kézmozdulat nélkül kapcsolhassunk át más zenére), hanem komolyabb feladatokra is.

Például be lehet építeni idősek hallókészülékébe, és meg tudja mondani, hogy a viselő milyen sűrűn fújtat, vagy hogy rendszeresen eszik-e. Ha a készülék úgy találja, hogy a gazdája rosszul van, riasztást küldhet a hozzátartozóknak.

Természetesen a mozgáskorlátozottak is nagy hasznát vehetik a kis készüléknek.

Még egy érdekes hasznos vonás van a berendezésnek: mivel a fülben kell viselni, így a működését nem befolyásolja a megvilágítás.

Tanigucsi szabadalmaztatni akarja találmányát előbb Japánban, majd külföldön is. Most támogatót keres a piaci bevezetéshez, amelyre szerinte 2-3 éven belül sor kerülhet

Olvasóink írták

 • 1. walaki 2009. március 11. 12:17
  „Éljen, ez még hiányzott az életünkből!
  A mozgáskorlátozottak valóban hasznosan tudnák ezt az eszközt használni, bár felmerül bennem a kérdés, ha képtelen nyaktól lefelé mozogni az emberünk, akkor, hogy tölti be a mosó/mosogató gépét, amit el tud majd egy kacsintással indítani? Max arra jó ez a cucc, hogy a TV-t, DVD-t, hifit kapcsolgassa a mozgásában korlátozott egyén.
  Vagy netán a minél kevesebb mozgás a cél, hogy a nem-rokkant ember is minél kevesebb mozgással el tudjon végezni dolgokat? És akkor csodálkozunk, hogy ennyi túlsúlyos gyerek/felnőtt van a világon? Amikor már szinte mindent egy gombnyomással el tudunk intézni?
  Elgondolkodtató, szerintem.
  Mr. Tamagocsi hasznosabb dolgokon is törhette volna a fejét, pl. a gazdaságosabb energiaforrásokon, vagy a napenergia minél hasznosabb, gazdaságosabb felhasználásán...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kenguruval az ágyban

Alaposan meglepődött Sydney melletti farmján egy ausztrál házaspár, amikor arra ébredt, hogy egy… Tovább olvasom