Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Minden eshetőségre kész a NATO Líbia tekintetében

Líbia - Minden eshetőségre készen kíván állni a NATO a líbiai helyzet alakulását illetően - derül ki abból a közleményből, amelyet a szövetség döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács pénteki rendkívüli ülése után adtak ki Brüsszelben.
A NATO leszögezte, hogy továbbra is szoros figyelemmel követi a helyzetet, és szoros együttműködésben marad más nemzetközi szervezetekkel is.

A súlyos líbiai helyzet ezrek biztonságát és épségét érinti, köztük NATO-tagországok lakóiét is - emelte ki a közlemény.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár az európai uniós országok védelmi minisztereinek gödöllői informális ülésén jelentette be, hogy Brüsszelbe összehívta a nagyköveti tanács rendkívüli ülését. A magyarországi találkozót szintén a líbiai válság uralta. Hende Csaba honvédelmi miniszter azon úgy fogalmazott, hogy minden opció nyitva van, a nemzetközi közösség minden eshetőséget megvizsgál, és a kellő időben minden szükséges intézkedést meghoz a líbiai helyzettel kapcsolatosan.

Tanácskoztak az EU-tagállamok nagykövetei is Brüsszelben. Azon az ülésen megállapodás született a Líbia ellen hozandó EU-szankciók tartalmáról, de azok bevezetésének időpontjáról és módjáról még nem döntöttek.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuyjel folytatott találkozója után szintén kitért a líbiai helyzetre. Úgy vélte: minden esély megvan arra, hogy az EU a jövő hét elején átfogó választ adjon saját közreműködésére vonatkozóan. A kormányfő is hangoztatta, hogy a nemzetközi szervezetek igyekeznek összehangolni akcióikat és döntéseiket.

Rasmussen már korábban jelezte, hogy a NATO egyelőre nem tervez beavatkozást Líbiában. A szövetség nem kapott ilyen értelmű felkérést, továbbá ehhez a művelethez ENSZ-megbízásra is szükség lenne - adta értésre a főtitkár.

A dán politikus szerint a nemzetközi közösségnek most az európai állampolgárok kimenekítésére és az esetleges humanitárius segélyezésre kell összpontosítania. A NATO eszközeit egyebek között az egyes tagállamok lépésinek segítésére vagy összehangolására lehet felhasználni - mondta Rasmussen.

Olvasóink írták

  • 1. xene@freemail.hu 2011. február 26. 13:39
    „Ez az! Várjátok csak meg, amíg kicsinálják a tüntetket, és Kadhafi szépen visszamegy! Jugoszláviánál bezzeg nagy volt az egység...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tripoliban tüntetők közé lőttek, harckocsik őrzik a város határát

A líbiai biztonsági erők tüzet nyitottak tüntetőkre a főváros, Tripoli több negyedében is a pénteki ima után, többeket megölve. Tovább olvasom