Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Minden negyedik lengyel diák megbukott az érettségin

A szejm oktatási, tudományos és ifjúsági bizottságának sürgős összehívását kérte - Katarzyna Hall közoktatási miniszter részvételével - a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt az idei lengyelországi érettségi vizsgák megdöbbentő eredményei miatt.

Mint a központi vizsgabizottság közölte, az idén a kötelező érettségi vizsgán részt vevő több mint 343 ezer lengyel diák közül több mint 84 ezren megbuktak a vizsgán. Ez csaknem egynegyede az összes érettségizőnek.

Slawomir Klosowski (PiS), a szejm oktatási bizottságának alelnöke hétfői sajtóértekezletén - a PAP keddi jelentése szerint - azt mondta, hogy az idei érettségi vizsgák eredményei "nagy aggodalomra adnak okot". "Az érettségik történetében Lengyelországban először fordul elő, hogy a diákok egynegyede megbukott a vizsgán" - hangsúlyozta.

Az ellenzéki képviselő szerint a kudarcot nem lehet "egyszeri eseménynek" tekinteni, ez már tendencia. Felsorolta az elmúlt évek érettségi vizsgáinak eredményeit, amelyekből kitűnik, hogy a bukások aránya növekszik, a 2005. évi 13 százalékról 2011-re 24,5 százalékra. Szerinte mindez a tárca oktatáspolitikájának következménye, s egyebek között annak is, hogy csökkentették a követelményeket az iskolákban.

Közölte: a PiS-ben már az is felvetődött, hogy ne nyújtsanak-e be bizalmatlansági indítványt a közoktatási miniszter asszony ellen. Ilyen kéréssel fordultak hozzájuk júniusban a Szolidaritás szakszervezet aktivistái, de az ellenzéki párt vezető testületei még nem hoztak döntést ebben a kérdésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Arlene 22 ember halálát okozta Mexikóban

Az Arlene trópusi vihar eddig 22 ember halálát okozta Mexikóban a polgári védelmi szolgálat… Tovább olvasom