Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Minden ötödik román eltűntetné a romákat országából

Egy tanulmány szerint Romániában is sokkal rosszabbak a roma közösség anyagi körülményei mint az ország többi lakosáé.
Minden ötödik román azt szeretné, ha eltűnnének Romániából a romák - derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét most tették közzé Bukarestben, s amely ugyanakkor a még meglévő előítéletek ellenére is "enyhe javulást" mutat a tolerancia terén a korábbi évekhez képest.

Az Evenimentul Zilei című napilap emlékeztet: az utolsó ilyen jellegű felmérést 2002-ben végezték az országban, így hét esztendő távlatából van mód összehasonlítani a román társadalom szemléletében végbement változás mértékét. A mostani tanulmány eredményei azonban nem sok javulást jeleznek. Hét évvel ezelőtt például a megkérdezettek 28,3 százaléka vallotta, hogy szeretné, ha romák nem élnének Románia területén. Az idén ez arány "csak" 20,8 százalék, amit a tanulmány készítői továbbra is súlyosnak tartanak.

Az említett közvélemény-kutatásban a romákat és a közösségükön kívülieket egyaránt bevonták. Az előbbiek esetében 608, az utóbbiak esetében 820 fős minta alapján végezték a vizsgálatot.

A tanulmány összeségében meglehetősen árnyalt, olykor ellentmondásos képet nyújt. A roma közösséghez kapcsolható jó tulajdonságok elismerésének aránya például hét év alatt 21-ről 31 százalékra emelkedett. Kiderült az is, hogy a román lakosság sokkal nagyobb türelemmel viseltetik az említett kisebbség iránt, amikor "általában" kell beszélni róla, de rögtön csökken a tolerancia mértéke, ha valamilyen konkrét, személyes helyzetről van szó. Például a megkérdezettek 68,4 százaléka nem szeretné, ha roma kerülne be családjába. Továbbra is sokan vallják az "etnikai sztereotípiákat". A megkérdezettek 43 százaléka "lustának", 39 százaléka pedig "tolvajnak" tekinti a cigányokat.

A tanulmány szerint Romániában is sokkal rosszabbak a roma közösség anyagi körülményei mint az ország többi lakosáé. A megkérdezett romák 18 százaléka válaszolta azt, hogy semmiféle jövedelme sincs, 50 százalékuk felelte, hogy havi jövedelmük nem éri el a 250 lejt (mintegy 60 eurót), 76 százalékuk pedig azt mondta, hogy családjuk havi bevételei nem elengedőek még a legszegényesebb létfenntartásra sem. A roma közösséghez nem tartozó románoknak viszont 50 százaléka felelte, hogy havi keresetük meghaladja a 680 lejt (körülbelül 160 eurót), 12 százalékuk állította, hogy semmilyen jövedelmük sincs, 4 százalékuk vallotta be, hogy szociális segélyen él, 31 százalék volt azoknak az aránya, akik szerint kevesebbet keresnek a létminimumnál.

Olvasóink írták

 • 7. bo 2009. szeptember 13. 20:38
  „Kiürülne Románia!:-)))”
 • 6. KovácsPistike 2009. szeptember 12. 08:33
  „Erkölcstelen, hazug embereket választottunk:
  Gyurcsány=Bajnai=Fico=Slota
  Nincs demokrácia ni demokraták és erkölcs nélkül.”
 • 5. floridaimagyar 2009. szeptember 12. 01:08
  „Nagyon kivancsi vagyok arra hogy az eszaki es nyugati szomszedaink mit mondananak egy ilyen kozvelemenykutatas soran”
 • 4. nyomdasz63 2009. szeptember 11. 20:29
  „Mi nyertünk!!! Nálunk minden negyedik !”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2009. szeptember 11. 19:37
  „1. De! Csak ti! Mer ti még a románokat is utáljátok.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. szeptember 11. 17:29
  „Remelem, az ombucman nalunk nem engedelyez ehhez meg csak hasonlo felmerest sem!

  Amugy meg akkor kiurulne egesz Romania.”
 • 1. dodó 2009. szeptember 11. 17:16
  „Nahát!
  Nem csak mi vagyunk rászistákok???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tigris marcangolt szét egy állatkerti dolgozót

Átugrott egy több méter magas kerítést, és állatkerti dolgozókra támadt egy tigris csütörtökön… Tovább olvasom