Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Mindenki képes idegen nyelvet tanulni

London - Az emberi agy kevesebb mint negyedóra alatt képes megtanulni egy új szót - idézte szerdán brit idegtudósok megállapítását a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (http://www.telegraph.co.uk/science).
A nyelvtanulással szemben felhozott kifogások egy részét leromboló eredmények szerint összesen annyit kell tennie valakinek, hogy az adott idő alatt 160-szor meghallgatja a szót. A cambridge-i kutatók szerint ennyi idő alatt az agyban az idegsejtek létrehoznak egy teljesen új hálózatot, amely speciálisan az adott szót rögzíti.

A kutatók 16 egészséges önkéntes agyi aktivitását követték nyomon a résztvevők fején elhelyezett elektródák segítségével. Először ismerős szavakat hallgattak a tesztalanyok, miközben a készülékkel rögzítették agyi aktivitásukat. Ezt követően egy ismeretlen szót hallgattak meg újra és újra, anélkül, hogy el kellett volna ismételniük.

Agyuk eleinte keményen dolgozott, hogy felismerje az új szót, ám 14 percen át lejátszott 160 ismétlés után az új memórialenyomatok "gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek" voltak a már ismert szavak lenyomataitól. A kutatók szerint ez egyúttal azt is mutatja, hogy a nyelv gyakorlása igen fontos. Mint hozzátették, a hallott szavak elismétlése "vélhetően kiterjesztené a neurális hálózatokat" az agy beszéddel foglalkozó területeire is.

A brit orvosi kutatási tanács, az MRC cambridge-i kutatóinak azonban a cikk szerint nem az volt az elsődleges célja, hogy turistáknak segítsen franciául tanulni, hanem afáziás emberek új megközelítésű terápiáját kívánják kidolgozni. Az afázia beszédzavart, a gondolatok kifejezésének vagy más beszéde megértésének képtelenségét jelenti valamely agyi történést, például szélütést követően. A kutatók szerint eredményeik arra utalnak, hogy gyorsabb rehabilitációt lehetne elérni szélütött vagy agysérült embereknél, ha a kezelés az agy azon képességét célozná meg, hogy ezeket a memórialenyomatokat gyorsan meg tudja alkotni.

A tanulmányt részletesen a Journal of Neuroscience című szakfolyóirat szerdán ismertette.

Olvasóink írták

  • 2. CCM 2010. december 18. 15:50
    „Tévedés ! A táposokon kivül ,minden más ember képes egy idegen nyelvet megtanulni !”
  • 1. kalkutta 2010. december 16. 00:06
    „Egy fenét kedves brit tudósok. Magam is láttam legalább egy tucat embert aki még a magyar nyelvben használatos idegen szavakat sem tudta megjegyezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irakot korlátozó szankciókat oldott fel az ENSZ

New York - Irakot sújtó, több évtizedes szankciókat oldott fel szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa;… Tovább olvasom