Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Mindenkinek a maga gárdája

Elmaradt hétvégén a már szokásosnak mondható balhé a Meleg Büszkeség Napján. Azóta is azt várja mindenki, hogy valamit halljunk a Magyar Nemzeti Gárdától, amelyhez hasonló szervezetek Közép- és Kelet-Európában is észrevétetik magukat.
Szélsőjobboldali, rasszista, neonáci – hangzik a vélemény a bal oldalról. Radikális, hagyományőrző, nemzeti – állítják magukról ezzel szemben a Magyar Nemzeti Gárda tagjai. Amióta hivatalosan is betiltották elődjüket, a Magyar Gárdát, mintha kicsit visszafogottabban nyilvánulnának meg az általuk kifogásolt rendezvényeken.

Nemcsak nálunk működik gárda, az öreg kontinens számos országban találni hasonló egyesüléseket, amelyek sok mindenben különböznek egymástól. Szociológusok állítják: a történelmi háttér, a bizonytalan gazdasági helyzet, az általános elégedetlenség esélyt ad a szélsőségek kialakulásának. Ilyenkor sokan valamiféle társadalmilag nem elfogadott szervezetben látják a kiutat.

Oroszország

Nemzeti-szocialista Közösség (NSZO) a neve az oroszországi szervezetnek. Számos tagja ellen jelenleg is büntetőeljárás folyik, méghozzá huszonöt gyilkosság elkövetése miatt. Állítólag saját társaik közül is feldaraboltak néhányat az elkövetők. Igazi szkinhedekről van szó, akik nyíltan vállalják nácizmusukat.

Az NSZO-t Dmitrij Rumjancev hozta létre, aki a Duma (orosz képviselőház) egyik képviselőjének munkatársa volt. Rumjancev támogatóinak egy új Orosz Köztársaságot ígért, 2008-ra összeszedte a bőrfejűeket az ország különböző részeiről és hadsereget alapított. Ekkorra már három sejt is működött Moszkvában, egyenként huszonöt fővel. Fizetést is adott nekik kétezer és huszonötezer rubel (körülbelül 14 000– 180 000 forint) között. Ugyanebben az évben feloszlatta szervezetét az alapító, hiszen nem tudott megegyezni a pénzen a vezetőkkel. A tagok azonban összefogtak, új vezetőt választottak: Alfred Baziljevet, akit csak Adolfnak szólítottak.

Forrás: YouTube

Létrejött egy úgynevezett északi szervezet, ahol a legelvetemültebb nacionalisták sorakoztak. Lev Molotkov lett a vezetőjük, ők bárkit meggyilkoltak, aki nem orosz nemzetiségű volt. Létezett egy felvételi vizsga, ami egy gyilkosság elkövetéséből állt. Ez év nyarán a hatóságok rajtaütöttek egy házon, ahol több bandatagot őrizetbe vettek. Azóta folyik az eljárás a szkinhedek ellen, de egyes vélemények szerint még vannak megmaradt egységek, akik továbbra is folytatják működésüket.

Románia

A két világháború között működő fasiszta Vasgárda mintájára működik itt egy szélsőjobboldali szervezet az Új Jobboldal (Noua Dreaptă). Legionáriusoknak nevezik magukat, ami egy kommunizmus idejében betiltott mozgalom újraszervezése.

A legionáriusok mindmáig legálisan működnek, nyíltan idegengyűlölők, homofóbok, antiszemiták NATO- és EU-ellenesek. Ők tüntetnek a bukaresti melegparádék alkalmával, a tagoknak köszönhetően legtöbbször tettlegességig fajulnak ezek a megmozdulások.

Forrás: YouTube

A Legionárius Mozgalom ideológiája nagyban hasonlít az erdélyi magyar szervezetekéhez. Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) elnevezésű egyesület az egyik ilyen, amelynek táborában a katonaruhás Székely–Magyar Nemzetőrség felvonulása hatalmas eseménynek számít. Tagjai között erdélyi és magyarországi fiatalok találhatók elsősorban. Céljuk a trianoni békeszerződésben létrehozott határok felszámolása, illetve székelyföldi autonómia megalapítása.

Szerbia

A délszláv területeken félkatonai szervezetek a gárda megfelelői, akikről többen könyveket írtak, oknyomozó riporterek tűntek el a kutatások során. Nagy múltra tekintenek vissza ezek az egységek. A második világháború idején jött létre a Tito partizánjai elnevezésű szervezet, tagjai szerb csetnikek és horvát usztasák voltak. Ők még nem nacionalista alapon működtek, egyszerűen önvédelmi szándékkal alakultak, de számos rémtettet követtek el a háború idején és utána is, immár nemzeti ideológiai alapon.

A Tito-rendszer után borzalmas mértékben kezdtek megnövekedni a félkatonai szervezetek, befolyásuk volt a belpolitikára is. Milosevics nyílt támogatását élvezték, eszméjük Nagy Szerbia volt, ezért gyilkoltak. A kilencvenes években több hasonló egység működött, több ezer ember halálért tehetők felelőssé. Ilyenek voltak például a Tigrisek, akiket 1996-ban hivatalosan feloszlatták, de Dél-Szerbia területén ma is aktív fegyveres állománnyal rendelkeznek.

Fotó: internet
Fotó: internet

A Vojislav Seselj csetnik vajda vezette Fehér Sasok több száz áldozatot, követelő mészárlást hajtott végre horvát és koszovói területeken. Seselj jelenleg a Hágai Törvényszék előtt van, a Milosevics-rezsim alatt ő volt a radikális párt vezetője és ideológusa. A Skorpiók nyolcezer civil áldozattal járó 1995-ös srebrenicai mészárlás elkövetői, vezetőjük Ratko Mladic.

A Vörös sapkások eredetileg a jugoszláv hadsereg hírhedt deszant hadosztályának elit egysége voltak, majd a boszniai háborúban már önálló katonai egységként vettek részt a harcokban Ezenkívül még számos kisebb csapat alakult a kilencvenes években, a Krajina Brigád, a Daruvari egység, a rojalista Szerb Sasok, Dragan kapitány egységei, a Szerb Sólymok és a hírhedt gyilkosokból álló muszlim csoport, a Szürke Farkasok.

A jelenleg is működő, idén májusban alakult Lázár Fejedelem Gárdája Milosevic utódpártjának támogatását élvezi. Egyik alapítója, Meljko Vasiljevic jelenleg is a parlament tagja. Szervezetének célja Koszovó felszabadítása. A gárda tagjai tapasztalt veteránok, az előző háború önkéntesei, akik Koszovót Szerbia elválaszthatatlan részének tekintik. A megalakuláskor ötezer önkéntest számláló gárda azóta jóval nagyobb létszámmal bír, tagjai között számos tapasztalt, veterán katonával.

Szlovákia

Slovenská pospolitost (Szlovák testvériség) a Magyar Gárda szlovák hasonmása. 2003-tól egészen 2006-os betiltásukig a Hlinka-gárda (Szlovákia félkatonai militarista szervezete a II. Világháborúban) egyenruhájában meneteltek végig hazájuk városain. 2005-ben, egy trianoni évfordulón, Rozsnyón leköpdösték a Kossuth-szobrot, összetűzésbe kerültek magyar nacionalista fiatalokkal Komáromban. Betiltásukat a szlovák főügyész alkotmányellenességgel indokolta, mivel céljaik között szerepelt a választójog korlátozása, elsősorban a romákat akarták kizárni a voksolásból.

A Slovenská pospolitost 2006-ban szövetséget kötött egy szélsőséges párttal, a Slovenská ľudová stranával (Szlovák Néppárt). Jan Slota és Robert Fico működését elítélik, szerintük nem védik megfelelően a szlovákok érdekeit. A szervezet egyik sajtóorgánuma a Prúty (Vesszők), egyértelműen fasiszta ideológiát követ. Alapszabályzatukban az áll, hogy a Slovenská Pospolitost tiszteletben tartja az emberi jogokról szóló nemzetközi dokumentumokat.

Forrás: YouTube

Fő céljaik: támogatni a tagok fizikai és lelki fejlődését, elmélyíteni a történelmi hagyományokról, valamint a szlovákok és a szlávok küldetéséről szóló ismereteiket, propagálni az össz-szláv kölcsönösséget, küzdeni a drogok, az alkohol, a prostitúció, a pornográfia és az uzsora ellen. A Magyar Gárda alapító nyilatkozatában hasonló célokat tűzött ki maga elé: „egy olyan pillanatban alakultunk, amikor a magyarság fizikai, lelki és szellemi önvédelem híján maradt", mondattal legitimálták magukat.

  Magyar Nemzeti Gárda NSZO (orosz) Noua Dreaptă (román)  Lázár Fejedelem Gárdája (szerb)  Slovenská pospolitost (szlovák)
Alapítási év  2009  2008  2003  2007  1995
Tagok száma (fő) 8-10 ezer néhány száz nincs adat 300 ezer nincs adat
Támogató párt Jobbik nincs nincs Szerb Szocialista Párt Munkáspárt (cseh), Slovenská ľudová strana (szlovák)
Működése illegális illegális (hivatalosan nem létezik) legális legális illegális


Persze Európa nyugati országaiban is működnek szélsőséges szervezetek, például Olaszországban is létrejött 2004-ben az Olasz Gárda, de Németországban is sok még a neonáci. Akkora behatásuk azonban sehol sincs sem a belpolitikára, sem pedig az emberek hétköznapjaira, mint az említett területeken.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. szilléri 2010. július 16. 09:51
  „keiner Ja ha körön belül vagy, akkor ezt marha nehezen tudnám elmagyarázni.

  Újabban amikor leparasztoznak már dicséretnek veszem az ellenféltől.

  Szar nektek !

  Szebb jövőt !”
 • 40. medvejanos 2010. július 16. 09:45
  „* 8-10 ezer tagja”
 • 39. medvejanos 2010. július 16. 09:45
  „LOL ezt megosztom fészbukon... valakinek csak kikell még röhögnie az írót :D

  Azért szólok, hogy nincs 8-10 tagja ;) gondolom ezt még szívesen ki is javítanád kevesebbre :D”
 • 38. keiner 2010. július 16. 09:28
  „37. hozzászólás szilléri 2010.07.16. 09:15, na bocs, peddig én is azt hittem, hogy civiliszált vagytok már. Elnészést!
  Ja, nem, más cikkbe megalapítottunk, köszépkorban éltek, bocs még egyszer!

  :-)))”
 • 37. szilléri 2010. július 16. 09:15
  „"Nem masírozhatunk ki a civilizációból" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki sajtótájékoztatóján, amit azután tartott, hogy több mint másfél órát töltött a Jobbik parlamenti frakciójának tagjaival.
  Keiner ! Értem civilizáció ? USA halomra lövi az Afgán és Iraki civileket. Izrael nem engedi be a segély szállítmányokat. A zsidók megcsonkítják az újszülött hímnemű egyedeket.

  Hát ez tényleg kóser !”
 • 36. keiner 2010. július 16. 06:45
  „Na tessék:
  http://www.origo.hu/itthon/20100715-nem-engedett-a-gardaugyben-orban-a-jobbikosoknak.html”
 • 35. qrumpli 2010. július 16. 06:34
  „Teljességel igaz!
  Viszont az elemibe is tanítanak irni”
 • 34. szilléri 2010. július 16. 03:57
  „,,Horváth Attila kommunikáció szakos gyakornok, ...
  radioplusz.fm/.../szepek-szepe-2.-a-radio-plusszal.html "

  Ilyen színvonalú írások elkészítéséért tök felesleges egyetemet végezni.”
 • 33. qrumpli 2010. július 16. 03:41
  „Ne lopj!!!!! (az állam nem tűri a konkurenciát)
  Magyarország a rend országa lessz!!!!
  Megmondta Viktor király!”
 • 32. szilléri 2010. július 16. 03:41
  „A felsorolt szervezetek és a magyar gárda között egy közös pont van a gárda kifejezés.

  Ennek a cikknek az analógiája szerint az MSZP, mint szocialista párt azonos a ,,kis bajszos" úr által szervezett német nemzeti szocialista pártjával.

  Gratulálok a újságírónak, esze mint egy hintalónak!”
 • 31. Mignon 2010. július 15. 22:13
  „Aztan, tudod-e hol van az a "maribor", mert több is van belöle...”
 • 30. Ferrer 2010. július 15. 21:51
  „Szerintem igenis neonáci érzelműek, csak éppen sunyi és képmutató módon mást akarnak mutatni a külvilág felé. Csak rájuk kell nézni.”
 • 29. apatfalvifaszagyerek 2010. július 15. 20:26
  „lidocain jokat ir
  az igazsagot.
  ;-)
  na gyerunk focit nézni
  maribor-videoton.
  tippek?
  :)”
 • 28. apatfalvifaszagyerek 2010. július 15. 20:22
  „mszp gyules elott tiltakozo bal oldaliak vezetoje ezt nyilatkozta:
  a mostani pártvezetés
  "fasisztoid."
  idéztem !”
 • 27. Falcao 2010. július 15. 20:15
  „Mert a rendőrségben is vannak bűnözők.”
 • 26. Ahmadinejad 2010. július 15. 19:52
  „Oké a gárda, remélem nemsoká úgy fog működni itt is mint Iránban a forradalmi gárda, vagy Libanonban a hezbollah pártszervezet félkatonai alakulata, mert igény az van rá, hisz a rendőrség tehetetlen a bűnözőkkel szemben sajnos!”
 • 25. apátfalvifaszagyerek 2010. július 15. 19:39
  „23. Sokan írták már nekem, hogy minek olvasom. Erre egyszerű válasz van: egyrészt az ellenséggel meg kell ismerkedni, másrészt meg a probléma nem fog változni attól, hogy én magam nem olvasom. Hiszen ettől eltekintve még sokan fogják olvasni ezt a szennyet, méghozzá a befolyásolható, és valljuk be, sok esetben nem túl nagy szürkeállománnyal rendelkező fiatalok. Olvasni fogják a "fajokról", és az ő jellegüktől szóló "tanulmányokat", a "150 éve született Adolf Hitler - ünnepel a világ értelmesebb része", olvasni fogják a "dicsőséges" Waffen-SS tetteit (illetve pont hogy azokat nem, csak a kuruc hazugságokat), és még sorolhatnám. Emiatt van az, hogy mondjuk a port.hu nevezetű weboldal Schindler listájáról szóló lapja alatt antiszemita mocskolódás megy, ezért van az, hogy már egyesek ha meghallják azt a szót, h "holokauszt", útszéli stílusú köpködésbe mennek át, és emiatt van az, hogy manapság már lassan a nácikat elítélni nem lehet, mert rögtön jönnek a "hazafiak", és lezsidózzák meg lekommunistázzák az embert - és mindezt eme szennyportál terjeszti.”
 • 24. keiner 2010. július 15. 19:21
  „21. apátfalvifaszagyerek, sokkan elfeléjtik, vagy egyszerrüen nem tudjak, hogy hitler is "használta" a bunkó SAt és mikor már nem kellet neki, eldbta,
  Ez egy deja vou.”
 • 23. lidocain 2010. július 15. 19:19
  „21
  ha ennyire fóbiás vagy a kuruc.info-tól akkor minek olvasod? árt az idegeidnek nem tűnt még fel?
  vannak ott azért jó cikkek,lényeglátó írások és vannak olyíanok is amik nem azok. olvass mást és megnyugszol. talán....
  pl. nézegesd az alternativ hirportált. az jobb mint a kuruc.”
 • 22. Falcao 2010. július 15. 19:12
  „újabb gyöngyszem kedvenc délmadárunktól.”
41 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 millió euró támogatás a határon átnyúló együttműködésre

Csaknem 18 millió euró támogatást nyújt az EU két dél-magyarországi megyében és a szerbiai Vajdaságban a határon átnyúló együttműködés keretében megvalósítandó fejlesztésekre. Tovább olvasom