Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Miniszterelnököt választanak Japánban

A jelenlegi miniszterelnök, Kan Naoto valószínűleg veszíteni fog pártja, a Japán Demokrata Párt (PDJ) augusztus 29-i elnökválasztásán, és ennek nyomán a kormányfői székből is távoznia kell majd.
A kormányfő népszerűsége az utóbbi hónapokban 20 százalék alá csökkent és sok bírálatot kapott a március 11-i földrengés és cunami, illetve az azokat követő fukusimai nukleáris katasztrófa nyomán kialakult válsághelyzet nem megfelelő, határozatlan és lassú kezelése miatt.

A jelenlegi gazdasági miniszter, Joszano Kaoru szerint Kan azt mondta a kabinetnek, hogy a napjai meg vannak számlálva, és a kormánytagoknak fel kell készülniük arra, hogy jövő kedden csoportosan lemondjanak a posztjaikról. A parlament pénteken fog szavazni két törvényjavaslatról, amelyet Kan még szeretne elfogadtatni.

A miniszterelnöki szék egyik legesélyesebb várományosa Maehara Szeidzsi, a népszerű volt külügyminiszter, aki kedden jelentette be, hogy indul a választáson. A tv-kamerák előtti fesztelensége miatt gyakran "japán Tony Blairként" emlegetett, balközép pártjában a konzervatív szárny hangadójának tekintett 49 éves politikus főként a Kínával és Észak-Koreával szemben tanúsított határozottsága miatt vált ismertté.

Mielőtt Maehara bejelentette volna, hogy indul a választáson, a japán sajtó a jelenlegi pénzügyminisztert, Noda Josihikót tartotta Kan legvalószínűbb utódjának. Az elmúlt öt évben hat kormányfő váltotta egymást Japánban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakétatámadás pilóta nélküli repülőgépről Pakisztánban, halottak

Pilóta nélküli repülőgépről mért csapást az amerikai haderő Pakisztán északnyugati, Afganisztánnal… Tovább olvasom