Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Minőségük szerint osztályozzák a jövőben a romániai kórházakat

Az ellátás minősége alapján osztályozzák október végétől a romániai kórházakat, az erről szóló törvénytervezetet már közvitára is bocsátották.
Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az új minősítés bevezetésére azért van szükség, hogy átláthatóbbá váljon a betegellátás rendszere. Így a biztosítottak könnyebben tájékozódhatnak majd arról, hol milyen szintű és jellegű kezelést vehetnek igénybe. Jelenleg ugyanis többféle rendszerbe lehet besorolni az egészségügyi egységeket, a hatáskörök sokszor nem világosak, gyakoriak az átfedések.

Mint a bukaresti Új Magyar Szó írja, Cseke Attila tárcavezető abban bízik, hogy az értékelés racionalizálása révén egyszerűsödik a kórházfinanszírozás és az eszközbeszerzés rendszere is. A tervezet értelmében a kórházakat öt csoportba sorolják, mégpedig a szakellátás szintjének megfelelően. A besorolási szempontok között szerepel a kórház struktúrája, a biztosított ellátás jellege, a szakszemélyzet képzettsége, az ellátás folytonossága, valamint az orvostechnikai feltételek. "Legmagasabb szintű" besorolást az a kórház kaphat, amely legkevesebb 500 ággyal rendelkezik, technikai felszereltsége pedig kifogástalan, korszerű.

Az ilyen intézmény biztosítani tudja a legszélesebb körű orvosi ellátást, és lehetőséget teremt a tudományos-oktatási tevékenység számára valamely akkreditált felsőfokú egészségügyi oktatási intézménnyel kötött szerződés alapján. Ezek a kórházak legalább 1 500 000 – 3 500 000 lakos ellátására alkalmasak - olvasható a lapban. "Magas szintű" minősítést az a 400–1200 ágyas kórház kaphat, amelyben szintén folyik tudományos-oktatási tevékenység, és a vonzáskörzetében élő 350 000–1 500 000 fős populáció ellátására alkalmas.

"Közepes" besorolás jár azoknak az intézményeknek, amelyekben 300–1000 ágy van, és amelyek legalább 200 000 ember ellátását biztosítják. "Alapszintű" minősítést kapnak a 100–400 ágyas kórházak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apa lett az egyik föld alatt rekedt chilei bányász

Végre örömre volt oka a 40 napja a föld alatt raboskodó chilei bányászok egyikének, akinek kislánya… Tovább olvasom