Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Miszrátát támadják Kadhafi erői

Líbia - Heves támadást indítottak szerdán a nyugat-líbiai Miszráta ellen a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők - közölték a lázadók.
A kormánycsapatok több ezer katonája három irányból - délről, keletről és nyugatról - próbált meg betörni a felkelők ellenőrzése alatt álló városba. A támadókat visszaverték ugyan, de a kormányerők ezt követően rakétákkal, nehéztüzérséggel és harckocsikról lőtték a várost. Legalább 11 lázadó életét vesztette, harmincöten pedig megsebesültek, többen súlyosan.

A NATO gépei nem léptek közbe a harmadik legnagyobb líbiai városnál, hogy megakadályozzák a kormányerők előretörését.

A Tripolitól mintegy 200 kilométerre keletre, a Földközi-tenger partján fekvő Miszrátát két hónapon keresztül fojtogatta a kormányerők ostromgyűrűje, és a lázadóknak csak május elejére sikerült némileg visszaszorítani a hadsereget. A felkelők május 12-én elfoglalták a repülőteret, így a város nagy része a kormányerők lőtávolságán kívül került. Kadhafi csapatai továbbra is körülfogják a várost, de nem indítottak támadást, s a felkelők már azt tervezgették, hogy beveszik a Miszrátától 50 kilométerre nyugatra fekvő, 200 ezres lélekszámú Zlítent.

A NATO védelmi miniszterei szerdán Brüsszelben kiadott közleményükben megerősítették: a szövetség eltökélt abban, hogy amíg szükséges, folytatja líbiai célpontok elleni támadásait a helyi lakosság védelmében. A szövetség 28 tagországának, valamint a NATO-n kívüli hozzájáruló országok találkozóján megállapították, hogy az eredeti ENSZ-felhatalmazás alapján szükség van 90 nappal meghosszabbítani az eredetileg június végéig tervezett küldetést.

Olvasóink írták

  • 1. Palmer2011 2011. június 08. 23:16
    „Szükség is van erre a zűrzavarra Líbiában. Amíg elpufognak egymásra Kadhafiék meg a felkelők, addig a háttérben lehet szervezkedni mindenféle jövőbeli disznóságot. Talán így az olajár is magasabban marad, ez jó a kereskedőknek és jó a nagyhatalmaknak is, amíg megszervezik az utódlást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az al-Kaida vállalta megára a tikríti merényleteket

Irak - Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szárnya vállalta magára a Bagdadtól északra… Tovább olvasom