Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Mit mondott Milosevics 1989-ben?

1989 június 28-án hangzott el Koszovón az a beszéd, amelyről sok szakértő állítja: az első szikra volt a Balkánon. Sokan és sokat beszélnek a legendás fellépésről, de tudjuk-e mit mondott Szlobodan Milosevics húsz évvel ezelőtt?
Vid napja volt, amikor elhangzott Milosevics beszéde, egyike a legnagyobb szerb ünnepeknek. A Vitusként is ismert Szent Vid a gyógyszerészek, vendéglősök, sörfőzők, vincellérek, rézművesek, táncosok és színészek, fiatalok, háziállatok, a csehek, Prága, Szászország, és Szicília védőszentje. Elneveztek róla egy betegséget is. A Huntington-kórt vitustáncnak is szokás nevezni.

A kórkép korai szakaszában a beteg a spontán induló, akaratlan mozgásokat szándékos mozgásokká alakítja, így azok alig vehetőek észre. Idővel azonban, ezek egyre nyilvánvalóbbá válnak, és a beteg egyre gyakrabban grimaszol, csapkod a végtagjaival, hunyorog. A mozgások az egész testre kiterjednek, járásképtelenség, az étkezés, a beszéd, az öltözködés csaknem lehetetlenné válik. Dr. InfoA szerb társadalom az egyike azoknak a társadalmaknak, amelyekben ez a szent nem csupán egy orvosi terminológiai kérdés. Szent Vitus többé-kevésbé feledésbe merült személy Európában. Vid napja azonban a szerb nép történelmében mindig sorsfordító nap volt:

1389. június 28.: a rigómezei csata, a szerb államiság bukása
1914. június 28.: Gavrilo Princip Ferenc Ferdinánd elleni merénylete Szarajevóban
1921. június 28.: a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság első alkotmányának elfogadása
1948. június 28.: Jugoszláviát kizárják a Kominformból
1989. június 28.: Szlobodan Milosevics elmondja beszédét Rigómezőn
2001. június 28.: Szlobodan Milosevicset háborús bűnösként Hágába szállítják
2008. június 28.: a koszovói szerbek létrehozzák önálló közösségi gyűlésüket

Mirjana Markovics a beszéd előestéjén sokáig veszekedett férjével, a másnapra tervezett beszéd miatt. A pletyka szerint felesége azzal vádolta Szlobodan Milosevicset, hogy eladta magát a nacionalistáknak. A veszekedés hevében Mirjana tört-zúzott – állította a család egykori közeli barátja, aki a Pressnek azt mondta: Milosevics a veszekedés után elment otthonról, egész éjszaka nem aludt.

Álmatlan sétája közben végül úgy döntött, nem hallgat a feleségére, és másnap elmondta történelmi beszédét. A beszédet, amely sok hágai elemző szerint első lépés volt a véres délszláv „rendezés" felé.

A beszéd

Szinte az egész jugoszláv vezetés, és az összes külföldi diplomata jelen volt az eseményen. Janez Drnovsek, Jugoszlávia akkori elnöke (később szlovén miniszterelnök, majd államfő) koszorút helyezett el a rigómezei csata hőseinek emelt emlékműnél.

Milosevics helikopteren érkezett a helyszínre, és a kíséretében volt az a Naser Orics is, aki pár évvel később a bosnyák csapatok vezetőjeként tűnt fel a harctéren, majd a délszláv háború után a hágai Nemzetközi Bíróság vádlottjává lett, hogy végül felmentsék a szerb civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnök vádja alól. Jelen volt még többek között Montenegró jelenlegi miniszterelnöke, Milo Djukanovics is.

 A csata után - Koszovó a festményeken, a dalokban, a versekben, a regényekben, a mesékben és a mítoszokban.

A beszéd napjára hatalmas tömeget vártak Koszovóban. Csupán ezer ülőhely volt, de úgy becsülik több mint egy millióan érkeztek a mezőre, ahol egykor összecsaptak a törökök és a szerbek. Bár a megosztott szerb seregek 1389-ben vereséget szenvedtek a töröktől, a csata szimbóluma lett mindannak, ami a szerbséget jelenti, beíródott a kollektív emlékezetbe. Versek és eposzok szólnak róla. A hatszázadik évfordulón, 1989-ben ennek a különös és mágikus napnak új mondanivalója volt.

A beszéd az interneten csak töredékeiben lelhető fel. Nagy része azonban megtalálható.

"Aki becsületesen él, annak nincs mitől félnie Szerbiában"

Szlobodan Milosevics a beszéd végén még újra emlékezteti a szerbeket a múlt hibáira, és a széthúzás veszélyeire. Jugoszlávia népeire új csaták várnak - mondja végezetül. Bár ezek egyelőre nem fegyveres ütközetek, ilyenek sem kizártak a jövőben - jósolja meg a következő évtized eseményeit a szerbek új vezére.

Szlobodan Milosevics politikai karrierjének csúcsát érte el aznap, amikor egyes elemzők szerint kipattant az első szikra. 12 évvel azelőtt történt mindez, hogy ugyanezen a napon ismét helikopterbe szállt, hogy Hágába repüljön. Hogy a beszállás körül keringő történetekből mi igaz és mi a legenda, nem tudni, de úgy hírlik, mielőtt beszállt volna, a szerb vezér azt mondta: szerb testvéreim! Szervusztok! Boldog Vid napját!

Olvasóink írták

 • 17. sőndör 2009. július 02. 11:44
  „16.
  Nem, közel vagyok a határhoz és sok vajdasági (Délvidék) meg baranyai (Horvát) rokonom és barátom van.”
 • 16. Zejko 2009. július 01. 19:35
  „14. Vajdasagi vagy ?”
 • 15. Zejko 2009. július 01. 19:34
  „Csak azt mondom hogy minden nep a balkanon kovetett el a masikkal szemben tulkapasokat mind egytol egyig ,a szikra mart regesreg mindig ott volt es van ezen a helyen.”
 • 14. sőndör 2009. július 01. 19:27
  „Hát akkor ®eljko-kám keresd meg a vágatlan verziót a hágai törvényszék honlapján ! :)”
 • 13. Zejko 2009. július 01. 19:01
  „http://www.youtube.com/watch?v=Sa8ztIxfz-Y ha valakit erdekel death of jugoslavia jo 4 oras anyag eredeti cim Smrt Jugoslavija”
 • 12. Zejko 2009. július 01. 18:57
  „Arrol senki nem beszel hogy Milosevic et az ottani szerbek hivtak segitsegul az alban eroszak ellen.Az 50 es evekben fogadtak be kosovoba az albanokat Tito mikor albaniaban hatalmas szegenyseg es ehezes volt ra 30 evre mart tobben voltak mint a szerbek es folytonos atrocitasok voltak de Tito ezt ugy intezte hogy minnel nagyobb jogokat adott az albansagnak a szerbek karara a szerbek ugy ereztek uldozottek. Tito meghalt Milosevic meg kiallt a szerbek mellett nem itt kezdodik a tortenelem eddig is ide oda oltek egymast nincs fekete meg feher mindennek van miertje.Mindennek ket oldala van mostanaban kerulnek elo bizonyitekok a kosovoi albanok az UCK szerbeket raboltak es szerveiket eladtak ,a gyoztesek irjak a tortenelmet.”
 • 11. xene@freemail.hu 2009. július 01. 18:08
  „Szerintem sem kéne lenézni a szerbeket, szlávokat. Magyarországon a fene nagy demokrácia jegyében láthatjuk, hogy mit is csináltak a politikusok...kb. ugyanott vagyunk, csak itt nem volt háború...”
 • 10. Csizmás 2009. július 01. 15:12
  „Mathiasking szerintem <moderálva>, az tény és való hogy a szerbeknek más a mentalitásuk mint a magyaroké de attól ugyanolyan emberek!!!!!”
 • 9. trixi11 2009. július 01. 14:52
  „Ezt mintha az Indexen olvastam volna! :
  http://srbija.blog.hu/2009/07/01/mit_mondott_milosevics_1989_ben”
 • 8. sőndör 2009. július 01. 14:39
  „"válogasd meg, miket mondasz, mert különben baj lesz.", úgy látom szösziKÉM te is betáncolt vagy !:)”
 • 7. Lixus_kzs 2009. július 01. 14:31
  „Tény, hogy nem illik ilyeneket mondani Szöszi, de azért hadd ne legyünk már befenyítve a saját országunkban. Köszi”
 • 6. sőndör 2009. július 01. 13:02
  „A lényeg: 1. valóban közel 1 milliónyi (többségüket buszokkal szállították oda szerbiából-megszokott módszer) bebutított Szerb volt jelen, 2. A 2 videó csak egy kicsi töredéke az egész beszédnek, és a Délmagyar lelkén száradjon miért nem tette közzé az egészet, mert ott igenis durva uszítások és fenyegetések hangoztak el Miloąević szájából : "ko sme vas da bije"... "mi ćeno to krvlju da speremo" = ki mer titeket megverni ... mi mindazt vérrel fogjuk lemosni !! 3. a hágai bíróságon bemutatott dokumentumfilmek egyikében az egyik (kopaszra borotvált kb. 2m magas és 160kg-s) SSP-s (Szerb Szocialista párt) aktivista nyilatkozta, hogy a nagygyűllés előestéjén Zenica-ról dömperekkel makadámköveket szállítottak a helyszin külömböző részeire, úgymond útjavítás céljából. A nagygyűlés közepette "szkipetársapkás provokátorok" (Szerb fundamentalisták - aktivisták) ezeket a köveket dobálták a tömegbe, és így kezdődött a rendörségi tisztogatás !
  Nem lepne meg ha flexi is ezek között lett volna, neki testreszabott feladat !!!!!!!:)”
 • 5. Szöszi9991 2009. július 01. 12:56
  „Mathiasking, én a helyedben nem mondanék ilyeneket, mert nagyon-nagyon megbánhatod. :) Főleg, hogy több szerb él itt Szegeden, mint te azt hinnéd, szóval szerintem válogasd meg, miket mondasz, mert különben baj lesz. :)”
 • 4. ClarkGriswald 2009. július 01. 12:02
  „intő példa lehet mindenesetre”
 • 3. zumike 2009. július 01. 11:47
  „Szerintem ezen az alapon nem lehet megítélni őket. Ennyi erővel mi magyarok meg enyveskezű félvérek is lehetnénk mindahányan, ha egy burgenlandi kereskedő szemszögéből nézzük a dolgokat...
  Azt például hiányolom a cikkből, hogy nem érinti a csatát. Nem a hadtörténeti részére gondolok, de például arra, hogy a szultánt a csata után megölték, s ezért mészárolták le a szerb foglyokat. Ebből képződött aztán a legenda. Egy szimpla csatavesztés a török ellen, mint pl előttte a Marica-völgyében nem gyárt legendákat.”
 • 2. Mathiasking 2009. július 01. 10:37
  „Továbbra is véleményem: <moderálva>...Hazug, álnok, erőszakos és kegyetlen!”
 • 1. nuts 2009. július 01. 10:29
  „Fura, nekem a második videó éppen az összetartást tudatosítja, és nem tűnik gyujtó hangúnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az oroszok öt százaléka hisz az időgép feltalálásában

Oroszország - Az orosz lakosság 5 százaléka hisz abban, hogy a XXI. században feltalálják az… Tovább olvasom