Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Mitt Romney lehet Obama kihívója

A 2012-es amerikai elnökválasztás előtt két politikus látszik igazán fajsúlyosnak a Republikánus Párt jelöltségéért folyó harcban.
A 2012-es amerikai elnökválasztás előtt két politikus látszik igazán fajsúlyosnak a Republikánus Párt jelöltségéért folyó harcban: Mitt Romney volt massachusettsi és Rick Perry jelenlegi texasi kormányzó; eddigi szereplésük alapján azonban előbbi látszik esélyesebbnek arra, hogy Barack Obama elnök kihívója legyen - állapította meg Balogh István, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) kutatója friss elemzésében.

A kutató szerint a 2008-as választások után nem meglepő, hogy az elnökválasztási időszak már a voksok 2012. november 6-i leadása előtt bő másfél évvel, idén tavasszal megkezdődött. Újdonság viszont, hogy a kampány a modern történelem egyik legsúlyosabb világgazdasági és amerikai költségvetési válsága közepette zajlik. Ez meghatározza a főbb kampánytémákat: az olyan hagyományos kérdéskörök mellett, mint az egészségügy, társadalombiztosítás, az állam gazdasági szerepe, az abortusz és a melegek jogai, nagy hangsúlyt kapnak a költségvetéssel, az államadósság csökkentésével, az adókkal és a munkahelyteremtéssel összefüggő témák.

A külügyi szakértő megállapította: az elnökjelöltségért versenybe szálló konzervatív politikusokból a mostani választások során sincs hiány, tucatnyi jelölt jelentette be indulását. A Tea Party Mozgalom egyik, eleinte esélyesnek tűnő és nagy lendülettel kampányoló alakja, Michele Bachmann képviselő országos népszerűségének csökkenésével úgy tűnik, Romney és Perry határozza meg a republikánus mezőnyt. Kétséges azonban, hogy az állam erősen korlátozott szerepvállalását hirdető mozgalom mennyire válhat vonzóvá a politikai centrumot képviselő független szavazók szemében.

Ha a jelenlegi mezőnyhöz nem csatlakoznak újabb versenyzők, kettejük között dőlhet el, ki szállhat versenybe a Fehér Házért. Az esetleges újabb szereplők ezen még változtathatnak, de óriási anyagi hátrányt kellene ledolgozniuk, hiszen adományokra és pénzügyi támogatókra lenne szükségük. A nagy konzervatív támogatók azonban már elkezdtek felsorakozni a két jelölt mögé, a jelentősebb pénzforrások lassan elkelnek - írta az MKI munkatársa, aki Romney és Perry küzdelmét az üzletember és a farmer párbajának nevezte.

A 64 éves Romney 2003 és 2007 között szolgált Massachusetts állam kormányzójaként. A keleti parti konzervatív jelölt az Egyesült Államok legjobb egyetemeire járt és a Bain Capital vállalat alapítója, majd sikeres vezérigazgatója volt. Ez utóbbit rendszeresen hangoztatja is annak érdekében, hogy a jelenlegi gazdasági válságban kitűnjön közgazdaságtani és vállalatirányítási ismereteivel. Romney ugyanakkor mormon vallású, és gyakran liberális álláspontot hangoztat az abortusszal és a melegek jogaival kapcsolatban - ezek sarkalatos kérdések a republikánus választók szemében. Massachusetts az ország egyik liberális bástyája, ahol Romney kormányzóként egy az Obama-adminisztráció által 2010-ben bevezetett egészségügyi rendszerhez nagyon hasonló struktúrát léptetett életbe 2006-ban; Obama ráadásul igyekezett saját reformját összemosni Romney nevével, arra az esetre, ha republikánus ellenfele valóban Romney lenne 2012-ben.

A 61 éves Rick Perry - aki katonaként, illetve farmerként kezdte pályafutását - figyelemre méltó politikai karriert tudhat maga mögött: 1999-től a későbbi elnök, George W. Bush kormányzó helyetteseként, majd 2000-től Texas kormányzójaként töltött (és tölt be ma is) vezető pozíciókat. Ezzel ő lett Texas állam leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányzója. A Tea Party Mozgalom támogatói között igen népszerű, ellenzi az abortuszt és az azonos neműek házasságát, ráadásul Texasban nagyon sikeres volt az új munkahelyek teremtésében.

A két jelölt tehát egymás szöges ellentéte: Romney keleti parti, liberális konzervatív (jobbközép), értelmiségi közgazdász; Perry déli, jobboldali konzervatív, aki rendszerint "a nép egyszerű gyermeke" szerepét ölti magára. Mivel az Egyesült Államokban - mint minden demokratikus rendszerben - a választások a politikai centrumról szólnak, a kérdés az, melyik imázs képes a független és bizonytalan szavazatok többségét elnyerni.

Romney republikánus létére képes a liberális és független szavazatok megszerzésére is, az előválasztásokon jó esélyekkel indulhat az olyan liberális fellegvárakban, mint New York, Massachusetts és New Jersey. Az inkább konzervatív déli államokban (Texas, Alabama, Louisiana, Georgia, Mississippi) viszont sokkal népszerűbb lehet egy "texasi farmer", mint egy Harvardon végzett "üzletember", és a jelek szerint Perry kormányzó ügyesebben tudja megszólítani az átlagszavazókat.

Az MKI kutatója úgy látja: bár országosan továbbra is Perry áll jobban, Romney kezd ismét lendületet venni, a két politikus eddig szerepléséből arra lehet következtetni, hogy a volt massachusettsi kormányzó esélyei jobbak a republikánus jelöltség megszerzésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Prága: nagy siker az első knédlibolt

Minőségi alapanyagokból, különleges ízekkel készülnek a hagyományos cseh knédlik Prága első… Tovább olvasom