Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

MKP: ki kell vizsgálni a Gorilla-dossziét

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) fontosnak tartja a - szlovákiai politikusok korrupciós ügyeit az interneten feltáró - Gorilla-dosszié napvilágra kerülését, mert ez hozzájárul a szlovákiai közélet megtisztulásához.
"A jelentés olyan nagyságú korrupciógyanús megállapításokat tartalmaz, melyekre nem derült fény Vladimir Meciar kormányzása óta. Az MKP azonban sajnálatosnak tartja, hogy ismét kiderült: a parlamenti pártok vezető politikusainak többsége feltételezhetően érintett ebben a korrupciós ügyben" - áll Berényi Józsefnek, az MKP elnökének szerdai nyilatkozatában, amelyet Fiala Ilona, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához.

"Az MKP megállapítja, hogy a Gorilla-aktákban megnevezett szlovákiai magyar politikusok 2009-ben elhagyták az MKP-t, és új pártot hoztak létre. A megújult MKP megtisztulva, befolyásoktól, anyagi vagy más érdekektől mentesen tudja vállalni a szlovákiai magyarok és Dél-Szlovákia képviseletét, ellentétben azokkal a személyekkel, akiket a Gorilla a markában tart" - mutat rá Berényi.

"Az ügy teljes tisztázása érdekében a Magyar Koalíció Pártja szorgalmazza, hogy a miniszterelnök asszony tegyen meg mindent a titkosszolgálati ügynökök titoktartási kötelezettségének feloldása ügyében, mert csak ez vezethet el a dokumentumban foglaltak teljes kivizsgálásához. Ha a Gorilla-aktákban foglaltak igaznak bizonyulnak, amire jelentős esély van, akkor az érintetteknek távozniuk kell a honi (szlovákiai) közéletből" - záródik a nyilatkozat.

A Gorilla fedőnévvel nyilvánosságra került iratok tanúsága szerint a Penta pénzügyi csoport jelentősen befolyásolta a politikát - írja Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál a dokumentumokat ismertetve. A portál szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) mintegy 70 oldalas lehallgatási anyagáról van szó, amely 2005-től 2009-ig követi figyelemmel egy titkos lakásban elhangzott beszélgetéseket. A lehallgatott alany nem más, mint a Penta pénzügyi csoport egyik tulajdonosa, Jaroslav Hascák, a beszélgetések témája pedig többnyire a csoport lobbitevékenységét érinti - beleértve a pártokat, az aktuális gazdasági témákat, de a Penta érdekeit is az egyes területeken.

A Gorilla-üggyel kapcsolatban a kormány szerdán leváltotta Anna Bubeníkovát, a nemzeti vagyonalap igazgatóját. A Gorilla-aktában található információkat az illetékes hatóságok is elemzik, de a vizsgálat még nem fejeződött be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bérbe adná Athén antik műemlékeit a válság leküzdésére egy képviselő

Felháborodást váltott ki Görögországban az egyik konzervatív párti képviselő javaslata, miszerint az… Tovább olvasom