Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Moldovában befejeződött a népszavazás

Moldova - Moldovában helyi idő szerint 21 órakor befejeződött a népszavazás, amely arról szólt, hogy közvetlenül az állampolgárok válasszák-e meg az ország államfőjét, vagy a parlament.
A népszavazás abban az esetben lesz érvényes, ha a névjegyzékben szereplő több mint 2,6 millió ember legalább egyharmada él szavazati jogával. Délután háromnegyed ötkor, alig több mint négy órával az urnazárás előtt még csak 21 százalék volt a részvételi arány.

A volt szovjet köztársaságban 2043, külföldön pedig 78 szavazókörben adhatták le voksaikat az arra jogosultak. A moldovai munkaképes korú lakosok közel egyharmada él külföldön, s most először nemcsak a nagykövetségeken vagy konzulátusokon alakítottak ki szavazóhelységeket számukra, hanem olyan helyeken is, ahol nagy létszámú közösségben élnek.

Moldovában 2000 óta a parlament választja meg a köztársasági elnököt. Tavaly tavasszal járt le a Vladimir Voronin mandátuma, s a parlamenti patthelyzet miatt azóta sem sikerült megválasztani utódját, ugyanis a mindenkori ellenzék távolmaradásával minden egyes választási kísérletet megtorpedózott.

Az újabb, decemberi kudarc után az alkotmány értelmében fel kellett volna oszlatni a 101 tagú törvényhozást, de a köztársasági elnöki tisztséget ideiglenesen betöltő házelnök, Mihai Ghimpu erre csak akkor lesz hajlandó, ha a vasárnapi népszavazás eredményes lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok embert öltek meg földcsuszamlások Guatemalában

Guatemala - A heves esőzések okozta földcsuszamlások sok embert temettek maguk alá vasárnap… Tovább olvasom