Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Montenegró pénteken megkezdheti az EU-csatlakozási tárgyalásokat

Montenegró pénteken megkezdheti az EU-csatlakozási tárgyalásokat - közölték az uniós országok európai ügyekben illetékes minisztereinek luxembourgi tanácskozásán.
A megállapodást még hivatalosan jóvá kell hagyniuk a csütörtökön Brüsszelben kezdődő EU-csúcstalálkozó résztvevőinek is, de uniós források szerint ez már csak formalitás, és immár elmondható, hogy a kicsiny nyugat-balkáni ország európai integrációs ügye "sínre került".

A tárgyalások azonban várhatólag több évet vesznek majd igénybe. A tagságra pályázó országnak a jelenlegi követelmények szerint összesen 35 témafejezet tekintetében kell eleget tennie különböző kötelezettségeknek. Lényegében át kell vennie, saját nemzeti jogrendjébe be kell illesztenie azokat az uniós jogi előírásokat, amelyek az EU-ban eddig megszülettek. Ez tehát folyamatosan bővülő kötelezettség, és minél később kezdi meg egy ország a tárgyalásokat, annál több előírást tartalmaznak a "közös vívmányok". Adott esetben a csatlakozó ország úgynevezett derogációt harcolhat ki magának a tárgyalásokon, ami azt jelenti, hogy egyes előírások betartásához csak hosszabb-rövidebb adaptációs időszak után kell csatlakoznia. A tagjelölt a jogi előírások mellett köteles átvenni azokat a közös szakpolitikai célkitűzéseket is, amelyekben az uniós országok megállapodtak.

Európában a Nyugat-Balkánt immár mindenütt uniós országok veszik körül, és a térség integrációja tekinthető az EU legközvetlenebb, nagy politikai kihívással felérő, lényeges bővítési feladatának. A térségen kívüli országok közül Izland gyors ütemben, eddig komolyabb problémák nélkül folytatja EU-csatlakozási tárgyalásait, a szintén tagjelölt Törökország ügye azonban évek óta egy helyben topog.

Szlovénia már korábban csatlakozott az EU-hoz - sőt az euróövezethez is -, Horvátország pedig tavaly nyáron, a magyar elnökség utolsó napján tudta eredményesen lezárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat, így - a ratifikációs eljárások után - jövő nyáron uniós taggá válhat. Immár Szerbia is tagjelöltnek számít, de még nem kapott Brüsszeltől tárgyaláskezdési időpontot. Macedónia előrehaladását Görögország akadályozza, mert eddig nem sikerült megállapodni az ország elnevezéséről. (Magának Görögországnak is van ugyanis egy Macedónia nevű tartománya.) Albániát korábban Montenegróval együtt akarták kezelni, de az előző években súlyos belpolitikai válságban vergődött az ország, ami hátravetette az integrációs folyamatot. Bosznia-Hercegovina csak a legutóbbi időben kezdi mutatni egy működőképes állam képét. Koszovó áll a sor legvégén, hiszen a 27 közül öt EU-ország nem is ismeri el a Szerbiától történt elszakadás jogszerűségét.

A 625 ezer lakosú Montenegró számára az uniós miniszterek szerint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén adódik a legtöbb teendő ahhoz, hogy felkészültnek mondhassa magát az uniós tagságra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogcsempész katonákat fogtak el

Izraelben 15 katonát tartóztattak le kábítószer-csempészés vádjával. Tovább olvasom